DRUGA SEDMICA SUKOBA: Niko ne čuje pozive na prekid vatre

DRUGA SEDMICA SUKOBA: Niko ne čuje pozive na prekid vatre

Izrael je izvršio nekoliko desetina vazdušnih udara u Gazi, a palestinski militanti iz Hamasa ispalili su salve raketa na izraelske gradove u nastavku sukoba koji su danas ušli u drugu sedmicu, dok međunarodna zajednica i dalje poziva na prekid vatre.

Putevi, bezbjednosni objekti, kampovi za obuku militanata i kuće bombardovani su u izraelskim vazdušnim udarima koji su fokusirani na Gazu, rekli su očevici. Zvuk detonacija odjekivao je protekle noći u mnogim dijelovima palestinske enklave.

Izraelska vojska saopštila je da su rakete ispaljene na izraelske gradove Beršeba i Aškelon i da su njeni borbeni avioni napali devet stambenih objekata koji pripadaju Hamasovim komandantima visokog ranga.

U saopštenju se navodi da su neki od tih objekata bili korišteni kao skladišta oružja.

Za sada nema informacija o žrtvama ni sa jedne strane granice.

U izvještajima o jučerašnjem vazdušnom napadu u Gazi, u kojem je uništeno nekoliko kuća, palestinski zdravstveni zvaničnici navode da su poginule 42 osobe, uključujući 10 djece. Tokom dana trajala je raketna paljba po izraelskim gradovima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken napisao je na „Tviteru“ da „sve strane moraju umanjiti tenzije“ i da „nasilje mora odmah biti zaustavljeno“. On je uputio ovu poruku poslije razgovora sa šefom egipatske diplomatije o nastavku nasilja u Izraelu, Pojasu Gaze i okupiranoj Zapadnoj obali.

SAD su na sastanku Savjeta bezbjednosti UN objavile da jasno stavljaju do znanja Izraelu, Palestincima i ostalima da su spremne da ponude svoju podršku „ukoliko strane zatraže prekid vatre“.

Izraelski premjer Benjamin Netanjahu saopštio je da se izraelska kampanja u Gazi nastavlja „punom silom“ i da se mora pokazati snaga odvraćanja da bi se spriječili budući sukobi sa Hamasom.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, od početka novih sukoba poginulo je 197 ljudi, uključujući 58 djece i 34 žene. U Izraelu je poginulo 10 osoba, uključujući dvoje djece, navode izraelske vlasti.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.