Flojdov ubica kriv po svim tačkama, reagovao i Bajden

Flojdov ubica kriv po svim tačkama, reagovao i Bajden

Derek Šovin osuđen je zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prošlog maja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Porota je više od 10 sati vijećala i na kraju donijela presudu na suđenju Dereku Šovinu, proglašavajući bivšeg policajca iz Mineapolisa krivim za ubistvo drugog i trećeg stepena.

Šovin je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, a presudu je dočekao mirno, bez većih emocija.

Za ovaj zločin je zaprijećena maksimalna zatvorska kazna od 40 godina.

Preusudu je donijela porota sastavljena od 12 članova posle više od 10 sati većanja tokom dva dana.

Dvanaest porotnika razmatralo je iskaze 45 svedoka, uključujući prolaznike, policajce i eksperte, uz višesatne video dokaze.

Nakon pročitane presude, sudija je najavio naredne, tehničke korake, uključujući zakazivanje izricanja kazne za osam nedjelja. 

Američki mediji pišu da je sudnica bila okružena barikadama, a oko nje su bili raspoređeni i pripadnici Nacionalne garde.

Reagovao je i američki predsjednik Džo Bajden te nazvao presudu kojom je policajac Derek Šovin proglašen krivim po svim tačkama optužnice za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda ogromnim korakom za pravdu u SAD.

Rojters prenosi da je Bajden povodom presude Šovinu dao izjavu nacionalnoj televiziji u kojoj je poručio da je to bilo ubistvo usred dana koje je mogao da vidi cijeli svijet i da je sistemski rasizam nešto što opterećuje američku naciju.

Flojd je umro 25. maja tokom privođenja kada mu je policajac koljenom pritisnuo vrat više od osam minuta, a njegova smrt izazvala je proteste protiv rasne diskriminacije i policijske brutalnosti širom SAD i svijeta.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.