Haos zbog nevremena na grčkom ostrvu: Bujica nosi automobile

Haos zbog nevremena na grčkom ostrvu: Bujica nosi automobile

Tokom jučerašnjeg dana izvještaji grčkih meteoroloških službi upozoravali su na obilne padavine i oluje širom Grčke, koje bi mogle da izazovu poplave i bujice. Grčka nacionalna meteorološka služba upozorila je da su mogući veoma česti udari groma kao i grad i da će loše vremenske prilike potrajati do subote uvečeTokom jučerašnjeg dana izvještaji grčkih meteoroloških službi upozoravali su na obilne padavine i oluje širom Grčke, koje bi mogle da izazovu poplave i bujice. Grčka nacionalna meteorološka služba upozorila je da su mogući veoma česti udari groma kao i grad i da će loše vremenske prilike potrajati do subote uveče

 

 

Samo nekoliko sati kasnije počele su da stižu i fotografije najprije praznih plaža, a potom i snimci nevremena.

 

„Teška noć za stanovnike Limenarije i Potosa. Kuće i hoteli su poplavljeni, a automobile je odnijela bujica, prouzrokovana jakom kišom koja je zadesila oblast Navađo. Stanovnici Limenarije i Potosa su od dva sata ujutru pokušavali da sačuvaju svoju imovinu poslije naleta kiše“, piše „Kavala njuz“, a prenosi Blic.

 

Putevi prema Astridi i Marijesu na Tasosu su zatvoreni zbog kabastog materijala koji je bujica nosila ulicama, a u pomoć stanovnicima su odmah pritekli vatrogasci. Noćas je, pišu mediji, došlo i do saobraćajne nesreće, kada je jedan vozač izgubio kontrolu nad vozilom i preletio preko litice, ali srećom, vatrogasci su uspjeli da izvuku vozilo i vozača na sigurno.

 

„Jučerašnje nevrijeme ponovo je pokrenulo pitanje zaštite od poplava, a kako mještani kažu, ostavljeni su na milost i nemilost svaki put kada dođe do ovakvih vremenskih neprilika“, pišu mediji.

 

Kako je to izgledalo, pokazala je i administratorka grupe „Live from Greece“, Ana Nikolić.

 

Na fotografijama koje su zabilježili lokalni mediji vide se poplavljene ulice, koje podsjećaju gotovo na venecijanske kanale. U tim „slivovima“ vide se i automobili koji stoje dopola u vodi.

 

Ana je potom podijelila apel svim turistima, ali i objašnjenje kako i zbog čega dolazi do ovakvih posljedica nevremena, ali i kako ih izbjeći.

 

„Kada je nevrijeme nikako ne treba parkirati auto u ulice koje se ovako spuštaju u more. One služe i kao kanali kada su jake kiše. Interesantno je da su upravo lokalci parkirali u ovom poznatom „slivu“. Neplanskom gradnjom u ljetovalištima uništeni su prirodni slivovi pa se ovakve stvari redovno dešavaju čim padnu jače kiše“, piše ona u objavi.

Dodaje i da će more narednih dana biti zamućeno u mjestima pogođenim nevremenom i savjetuje da gdje bi turisti trebalo da parkiraju svoje automobile kada meteorološke službe „upale“ alarm kakav je juče bio na snazi.

„Treba voditi računa samo onda kada najave nevrijeme, a to se desi 2-3 puta tokom sezone. Tada je potrebno pomjeriti auto ako se nalazi u vertikalnoj ulici koja je i kanal za slivanje vode. Te ulice se prepoznaju. Dakle, u redovnim okolnostima nemojte brinuti, parkirajte gdje god nađete slobodno mjesto, ali ako se sprema nevrijeme, jednostavno prebacite auto iz takvih ulica“, piše.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.