I pivo žrtva korone, strmoglav pad potrošnje

I pivo žrtva korone, strmoglav pad potrošnje

Potrošnja piva naglo je opala širom Evrope 2020. godine nakon što su zatvoreni barovi i restorani kako bi se spriječilo širenje virusa korona, saopštilo je udruženje pivara.

U poređenju sa 2019. godinom, ukupan obim prodaje piva u 2020. godini opao je za neto 34 miliona hektolitara, ili devet odsto, prema podacima organizacije „Pivari Evrope“.

Evropsku ugostiteljsku industriju posebno su pogodile mjere za zaustavljanje širenja pandemije virusa korona, padom potrošnje piva od 42 odsto, sa 126 miliona hektolitara na oko 75 miliona hektolitara.

Maloprodajna prodaja piva porasla je neznatno, ali nedovoljno da nadoknadi gubitke, rekli su iz te organizacije, prenosi DPA.

Radna mjesta, takođe, postala su žrtva pandemije prošle godine, sa više od 800.000 izgubljenih u čitavom lancu snabdijevanja pivske industrije.

To predstavlja trećinu svih radnih mjesta u tom sektoru, sa padom sa 2,6 na 1,8 miliona. Najveći gubici radnih mjesta zabilježeni su u ugostiteljstvu, mada je, takođe, pogođena i distribucija.

I prodaja njemačkog piva je opala tokom pandemije i to na istorijski nizak nivo. Pivare su prošle godine prodale 8,7 milijardi litara, 5,5 odsto manje nego 2019. godine, saopštio je Federalni zavod za statistiku u februaru.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.