IMPERIJA UZVRAĆA UDARAC!Rusija stranim kompanijama oduzima imovinu

IMPERIJA UZVRAĆA UDARAC!Rusija stranim kompanijama oduzima imovinu

Rusija je iscrtala planove da preuzme imovinu zapadnih kompanija koje napuštaju zemlju, kao reakcija Kremlja na sankcije i egzodus međunarodnog biznisa od njegove invazije u Ukrajini.

Najavljujući taj potez nakon što je niz globalnih firmi reklo da će ove nedjelje obustaviti poslovanje u Rusiji, uključujući MekDonalds, Koka Kolu i Pepsi, Minsitarstvo ekonomije je saopštilo da bi moglo da preuzme privremenu kontrolu nad preduzećima koja odlaze, a u kojima je vlasništvo u rukama stranih državljana veće od 25 odsto, piše britanksi Gardijan.

Govoreći preko video poziva sa članovima vlade u četvrtak, Vladimir Putin je rekao da bi Kremlj mogao da pronađe pravno održive načine da zaplijeni međunarodne firme. Vlada bi nastojala da se “uvede eksterno upravljanje, a zatim ta preduzeća prenesu na one koji žele da rade”, rekao je putin. “Za to postoji dovoljno pravnih i tržišnih instrumenata.

Mihail Mišustin, premijer Rusije, je nedavno izjavio da iako je većina biznisa zaustavila svoje poslovanje, čitava situacija će biti detaljno ispraćena i da je moguće da će se povući potezi koji će “uvesti eksternu administraciju”.

Ovaj potez Rusije dolazi nakon što su prvo zapadne Vlade izvršile maksimalni pritisak na Putina uvođenjem drastičnih restrikcija na uvoz ruske nafte i gasa, zajedno sa finansijskim sankcijama i zamrzavanjem imovine ruskih oligarha.

Odgovarajući na međunarodnu izolaciju, bivši ruski predsjednik, Dimitrij Medvedev je rekao da koristi “simetričan odgovor” na sankcije koje je uveo zapad “uključujući zaplijenu strane imovine i njihovu moguću nacionalizaciju”.

– Isto se odnosi i na odbijanje stranih kompanije da rade u našoj zemlji, napisao je on u objavi na veb stranici društvenih medija Vkontakte, optužujući zapadne firme koje napuštaju zemlju da su “moronske jer plešu uz melodiju Vašingtona i Brisela”.

Rusija je u četvrtak objavila planove osmišljene da povrati pritisak na zapad kroz ekonomske sankcije, uključujući zabranu na izvoz drveta, elektronike i telekomunikacione opreme.

Moskva je takođe usvojila zakone o zaplijeni 10 milijardi dolara aviona koje su zapadne organizacije iznajmile Aeroflotu i drugim ruskim kompanijama, prenosi Blic.

Do toga dolazi dok se Rusija približava otplati državnog duga, a rejting agencije upozoravaju na “neposredan” neuspjeh u potezu koji bi mogao da dovede do finansijskih gubitaka za vlasnike ruskih državnih obveznica.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.