Imran Khan namjerava uvesti vanredno stanje u Pakistanu nakon svrgavanja s vlasti

Imran Khan namjerava uvesti vanredno stanje u Pakistanu nakon svrgavanja s vlasti

Sada već bivšem premijeru Pakistana izglasano je za vikend nepovjerenje u parlamentu te države, nakon čega on prijeti da neće predati vlast već namjerava uvesti vanredno stanje.

Khan je već pokušao zadržati se na vlasti u danima i satima koji su prethodili glasanju o nepovjerenju, ali nije uspio te je u subotu smijenjen sa funkcije.

Ranije je probao zaustaviti glasanje koje je trebalo da se održi u Narodnoj skupštini prošlog vikenda tako što je raspustio parlament, tvrdeći da je glasanje dio zavjere za njegovo svrgavanje. Ovaj manevar onemogućio je Vrhovni sud koji je proglasio Khanove postupke kršenjem ustava i naredio da se glasanje nastavi u subotu.

Na svom Twitter profilu Khan je podijelio snimke protesta koji se navodno održavaju spontano zbog odluke o njegovom svrgavanju s vlasti.

 

Sada Khan u nedostatku drugih sredstava prijeti opoziciji ultimatumom da treba pristati na njegov zahtjev da se raspišu novi izbori. U suprotnom će kontrolu nad državom preuzeti pakistanska vojska, kao što je to bio slučaj više puta u historiji te zemlje.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.