Kina u upotrebu pustila svoj moćni NOSAČ AVIONA!

Kina u upotrebu pustila svoj moćni NOSAČ AVIONA!

Kina je u petak objavila da je njezina Narodna oslobodilačka vojska upotpunila svoj ratni arsenal trećim, najmodernijim dosad ratnim brodom, nosačem s kojega avioni uzlijeću premoćnim katapult sistemom.

Riječ je o masivnoj vojnoj bazi smještenoj na ogromnom brodu koja nosaču ratnih aviona omogućuje dugotrajan boravak u morima na velikoj udaljenosti od Kine u slučaju potrebe ratnog djelovanja.

„Fujian“ je prvi kineski nosač aviona s katapult sistemom u potpunosti dizajniran i sagrađen u Kini, a ime je dobio po Fujianu, južnoj provinciji udaljenoj 128 kilometara od Tajvana.

Prethodna dva nosača aviona nose imena po provincijama Liaoning na sjeveroistoku i Shandong na istoku, a oba lansiraju avione starijim ski-jump stilom.

Razlika se očituje u sposobnosti da s nosača opremljenih katapult sistemom uz pomoć brodske opreme mogu uzlijetati teži avioni, opterećeni s više naoružanja i goriva, nego što je to izvedivo s nosača opremljenih ski-jump sistemom gdje avion mora koristiti vlastitu snagu da bi dosegao potrebnu brzinu za uzlijetanje s broda.

To znači da s Fujiana brže mogu uzlijetati razni avioni, nego što je dosad Kini bilo na raspolaganju s prethodna dva nosača aviona.

autor:jutranji.hr, foto:AP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.