Koriste groblje kao izvor obnovljive energije

Koriste groblje kao izvor obnovljive energije

Koriste groblje kao izvor obnovljive energije.

​Jedan grad u Španiji počinje da koristi svoja groblja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Valensija, koja se nalazi na na istočnoj obali Španije, ima za cilj da instalira hiljade solarnih panela na grobljima širom grada.

Grad namjerava da ova ambiciozna inicijativa postane najveća urbana solarna farma u Španiji. Plan podrazumijeva instaliranje 6.658 solarnih panela na lokalna groblja. Oko 810 je već instalirano na grobljima Grau, Kampanar i Benimamet.

Oni će generisati ukupno napajanje od više od 440.000 kilovata godišnje. To će takođe rezultirati uštedom od preko 140 tona ugljen-dioksida godišnje, navodi lokalno veće a prenosi „EuroNews“.

Energija će se uglavnom koristiti za napajanje opštinskih zgrada, ali će 25 odsto ići i za 1.000 ugroženih domaćinstava.

Alehandro Ramon, savjetnik Valensije za klimatske vanredne situacije i energetsku tranziciju, takođe je rekao da će projekat postati najveća urbana solarna farma u zemlji.

Projekat „RIP“ (Requiem In Power) je dio šire klimatske misije Valensija 2030, što je jedan od ključnih razloga zašto je grad izabran za Zelenu prestonicu Evrope 2024.

Dugoročni cilj klimatskih misija je generisanje 27 odsto energije za grad iz obnovljivih izvora.

100 odsto ove proizvodnje čiste energije biće inkorporirano u infrastrukturu i javne zgrade do 2030. Grad će takođe koristiti samo LED diode za javnu rasvjetu.

Groblja su idealni kandidati za projekat solarnih panela. Ovi urbani prostori se mogu iskoristiti za proizvodnju čiste energije bez promjene njihove prvobitne namjene – baš kao kada se krovovi koriste kao mjesta za fotonaponske panele.

Ovo nije prvi put da je ideja da se uključi groblja u akciju zelene energije sprovedena u djelo.

Sent-Hoakim (Saint-Joachim) je grupa ostrva koja se nalaze usred močvare Brier – ogromne tresetne močvare sjeverno od ušća Loare u Francuskoj.

Njegovo groblje se nalazi istočno od glavnog gradskog ostrva, na padu od šest do nula metara nadmorske visine. Do 2025. solarna „nadstrešnica“ od 1.3 megavata će pokriti groblje i snabdijevati električnom energijom 4.000 stanovnika komune.

Konstrukcija će takođe sakupljati kišnicu za susjedni sportski kompleks, što će pomoći u smanjenju poplava, prenosi „Telegraf“.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.