„Lufthanza“ i sindikat postigli dogovor, izbjegnut drugi štrajk

„Lufthanza“ i sindikat postigli dogovor, izbjegnut drugi štrajk

Njemačka avio-kompanija „Lufthanza“ i sindikat pilota „VC“ postigli su danas dogovor u sporu oko plata, čime je spriječen drugi štrajk koji je bio planiran za ovu sedmicu, saopštio je sindikat. „Lufthanza“ je odbila da komentariše bilo kakav dogovor.

 

Sporazum je uslijedio nakon štrajka u „Lufthanzi“ prošle sedmice, koji je doveo do otkazivanja više stotina letova.

Sindikat pilota „Verajnigung kokpit“ /VC/ saopštio je da je dogovorio osnovu sveobuhvatnog paketa monetarnih i strukturnih pitanja koja će biti precizirana u narednih nekoliko dana.

U saopštenju se ne navodi više detalja, ali je rečeno da je to dovoljno da se odustane od planiranog štrajka za ovu nedjelju.

„Zadovoljni smo što je postignut rezultat za pregovaračkim stolom i što je izbjegnut dalji poremećaj za klijente i zaposlene“, izjavio je Marsel Groels, odgovoran za politiku kolektivnog pregovaranja sindikata.

On je rekao da su danas napravljeni važni prvi koraci ka dugoročnoj saradnji.

Piloti putničkih aviona trebalo je da štrajkuju sutra i u četvrtak, 8. septembra, a piloti teretnih aviona od sutra do 9. septembra, saopštio je sindikat koji okuplja više od 5.000 pilota.

„Lufthanza“ je ranije saopštila da će danas dati poboljšanu ponudu.

„VC“ je zahtijevao retroaktivno povećanje plata od 5,5 odsto od 1. jula, kao i povećanje plata od 8,2 odsto 2023. kao odgovor na inflaciju.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.