MISTERIOZNA BOLEST U BIJELOJ KUĆI: Havana „obara“ diplomate, špijune i vojnike

MISTERIOZNA BOLEST U BIJELOJ KUĆI: Havana „obara“ diplomate, špijune i vojnike

Bijela kuća istražuje slučajeve misteriozne bolesti nakon što su krajem prošle godine dva zvaničnika u Vašingtonu imala simptome slične sindromu Havana od kojeg je ranije širom svijeta oboljelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika.

Jedan slučaj dogodio se blizu velikog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće kada je jednom zvaničniku iznenada pozlilo. On je imao glavobolju i nesanicu, što spada u blage simptome, koji su mu nestali nakon nedjelju dana.

Drugi zvaničnik takođe je imao napad u blizini ulaza u Bijelu kuću sa ozbiljnijim simptomima, pa je trebao i ljekarsku pomoć, potvrdila su Si-En-En-u (CNN) dva izvora.

Obavještajni krugovi još nisu sigurni ko ili šta uzrokuje niz simptoma nervnog sistema, te da li se mogu nazvati napadima.

CNN je dobio potvrdu iz više izvora da je bolest dijagnostikifovana kod dvoje zvaničnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost u novembru 2020. godine i to kod jednog nakon predsjedničkih izbora, a kod drugog nekoliko sedmica kasnije.

Havana sindrom nije nepoznanica u američkim obavještajnim i diplomatskim krugovima, jer je od njega oboljelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika širom svijeta.

Pet godina istražioci se trude da objasne neobična iskustva o kojima su izvještavali američke diplomate i drugi vladini zvaničnici na Kubi, u Rusiji, Kini i na drugim mjestima.

Žrtve sindroma Havana opisuju iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi ponekad praćen izrazitim šumom u ušima.

Neki kažu da su simptomima pobjegli tako što su se premjestili u drugu prostoriju, te se vratili na početnu poziciju.

Broj slučajeva na svjetskom nivou raste, a „Njujork Tajms“ piše o više od 130 slučajeva širom svijeta u proteklih pet godina.

CNN prenosi da zabilježenih slučajeva ima i u Evropi, te da se „najmanje jedna takva epizoda dogodila van SAD u protekle dvije sedmice“.

SAD je u decembru prošle godine prvi put ponudile objašnjenje misterioznih simptoma koje su imali američke diplomate u Ambasadi u Havani zbog čega je sindrom tako i nazvan.

„Simptomi odgovaraju učincima energije usmjerene pulsirajuće radijske frekvencije“, objavljeno je tada u izvještaju Nacionalne akademije za nauku i inženjerstvo.

Akademija je, osim ovog objašnjenja, ostavila i mogućnost više povezanih faktora, među kojima psihološke i socijalne.

Dugo je vremena sindrom Havana bio predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija ambasada poput Kube i Kine, te ćutanja američke vlade.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.