Marokanac morao birati između života sina i roditelja

Marokanac morao birati između života sina i roditelja

Morao birati između života sina i roditelja.

Prirodne katastrofe kao što je zemljotres jačine 6,8 po Rihterovoj skali, koji je nedavno pogodio Maroko, sa sobom donose nepredviđene i teške izazove za sve ljude koji se nađu u središtu katastrofe.

Tako je Tajeb Igenbaz morao da bira da li će iz ruševina nakon potresa, koji je do sada odnio više od 2.900 života, spasiti svog sina ili roditelje.

Donio je najtežu odluku svog života i spasio sina, a hiljade ljudi su i dalje zarobljene u ruševinama jer spasioci do mnogih udaljenih sela još ne mogu da stignu.

Igenbaz je stočar iz male zajednice na Atlas planinama i za BBC je ispričao kako ga proganja odluka koju je morao da donese.

On je bio sa suprugom, dvoje djece i roditeljima u petak naveče u njihovoj maloj kamenoj kući kada ju je potresao najveći zemljotres u zemlji u posljednjih 60 godina.

Još se djelimično vidi unutrašnjost građevine koja je nekad predstavljala njegov dom.

Pokazujući na ruševine, on kaže: „Tamo su bili“.

„Sve se dogodilo tako brzo. Kada se dogodio zemljotres, svi smo potrčali do vrata. Moj tata je spavao, a ja sam vikao na mamu da dođe, ali je ona ostala da ga čeka“, prisjeća se on.

Na drugoj strani je mogao da vidi samo ženu i kćerku.

Dok se vraćao u srušenu kuću, našao je i sina i roditelje zarobljene ispod ruševina. Mogao je da vidi ruku svog sina kako viri kroz ruševine. Znao je da mora da reaguje brzo i krenuo je prema sinu Adamu, očajnički kopajući po ruševinama da bi ga izvukao.

Kada se obratio roditeljima koji su bili zarobljeni ispod velike kamene ploče, kaže da je bilo kasno.

„Morao sam da biram između roditelja i sina. Nisam mogao da pomognem roditeljima jer im je zid pao preko polovine tijela. To je tako tužno. Vidio sam svoje roditelje kako umiru“, u suzama priča Igenbaz, koji pokazujući na skorjele mrlje na farmerkama objašnjava kako je to krv njegovih roditelja.

Sva njegova odjeća je bila u srušenoj kući, a od zemljotresa nije mogao da se presvuče.

Igenbaz i njegova porodica sada žive sa rođacima u improvizovanim šatorima u blizini njihove srušene kuće. On kaže da je sav novac bio u kući i da je većina njegovih koza stradala u potresu.

Marokanska državna televizija objavila je da je nađeno više od 2.900 žrtava, dok su 2.562 osobe povrijeđene, prenio je Reuters.

Spasioci su rekli da su tradicionalne kuće od cigli od blata u najvećem broju srušene u zemljotresu i da je zbog toga mala šansa da se pronađe još preživjelih, prenosi Reuters.

autro:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.