Tel Aviv pokrenuo najveći lov na čovjeka u istoriji Izraela

Tel Aviv pokrenuo najveći lov na čovjeka u istoriji Izraela

Najveći lov na čovjeka u istoriji Izraela.

​Izrael je obećao pronaći i ubiti Jahju Sinvara, komandanta Hamasa kojega smatraju odgovornim za napade 7. oktobra na južni Izrael, kada je poginulo više od 1400 ljudi.

Sumnja se da je Sinvar (61) smješten u komandnom i kontrolnom centru Hamasa ispod bolnice u Pojasu Gaze. Bolnica te navode demantuje, piše „DailyMail“.

Kao vođa Hamasa u Gazi, Sinvar je drugi najmoćniji član te grupe nakon Ismaila Hanijeha.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče je opisao Sinvara kao „malog Hitlera u svom bunkeru kojeg nije briga za svoj narod“.

Potpukovnik Ričard Heht, portparol Izraelskih odbrambenih snaga uporedio je Sinvara i Osamu bin Ladena.

„Jahja Sinvar je lice zla. On je glavni um iza ovog napada, kao što je Bin Laden bio iza napada 11. septembra“, rekao je.

Jahja Sinvar predsjedava Hamasovim poslovima u Gazi, a uspostavio je svoje obavještajne službe i vojno krilo, IQB.

IDF je prošlog mjeseca objavio da će tragati za Sinvarom, kao i za ostalim visokim zvaničnicima Hamasa.

Podsjetimo, Sinwar je zbog ubistva dvojice izraelskih vojnika 1989. osuđen na 426 godina zatvora, a 2011. je oslobođen u sklopu razmjene zarobljenika.

Izrael za Sinvara i druge oslobođene u toj razmjeni smatra da su bili uključeni u napad 7. oktobra. Izrael od tada tvrdi da Hamas ima sjedište u bolnici Al-Šifa u Gazi.

U petak je Hamas utvrdio da su desetine Palestinaca ubijeni i povrijeđeni nakon što je izraelski projektil pogodio konvoj hitne pomoći u blizini bolnice. Vidjela su se tijela razbacana po ulici između oštećenih ambulantnih vozila. Pojavio se i video iz Gaze koji pokazuje da je bolnica ostala bez struje.

Portparol palestinskog ministarstva zdravstva Ašraf al-Kidra je rekao da je Izrael direktno gađao drugo vozilo konvoja, a u tom je masakru poginulo 15 ljudi i ranjeno 60.

Kao odgovor na IDF-ov napad vozila hitne pomoći, izraelska je vojska rekla da je to područje borbena zona te da civile neprestano pozivaju da se evakuišu prema jugu radi vlastite sigurnosti.

Izraelska vojska nije za sada dala nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnju da je to vozilo hitne pomoći povezano s Hamasom, ali rekli su da će objaviti dodatne informacije.

Glavni sekretar UN-a, Antonio Gutereš je rekao da je užasnut napadom u Gazi na konvoj hitne pomoći ispred bolnice Al Šifa, a slike tijela razbacanih po ulici nazvao je „mučnima“.

Dodao je da se međunarodno humanitarno pravo mora poštovati, uključujući i zaštitu civila i civilne infrastrukture, umjesto korištenja civila kao živih štitova.

Pozvao je na dostavu humanitarnih zaliha širom Gaze, na način koji je primjeren ovoj situaciji.

UN je u subotu upozorio da će Palestinci umirati od gladi dok su police u Gazi prazne.

Podsjetimo, nakon napada 7. oktobra Izrael je uveo potpunu opsadu Gaze, prekinuvši pristup struji, gorivu, vodi, hrani i medicinskim potrepštinama. Nakon opšte osude, Izrael je ipak dopustio isporuku dijela humanitarne pomoći u Gazu.

Ali potparol prelaza Rafah, Vael Abu Omar, rekao je da je tokom posljednjih dana u kamionima bilo daleko više vreća s mrtvacima nego konzervisane hrane. Više od 9.700 Palestinaca, među kojima je više od 4.000 djece, ubijeno je od izbijanja sukoba 7. oktobra, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi. U okupiranoj Zapadnoj obali je ubijeno više od 140 Palestinaca.

U Izraelu je ubijeno više od 1400 ljudi, većinom u napadu Hamasa 7. oktobra, a Hamas je u Gazu odveo 242 taoca.

Hamas kontroliše Pojas Gaze od pobjede na parlamentarnim izborima 2006. godine i svrgavanja suparničke stranke Fatah tokom krvave bitke za Gazu 2007. Danas tu grupu vodi Politbiro od 15 članova koje predvodi politički šef Ismail Hanijeh, prenosi „Jutarnji list“.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.