NAPETO: Na granici se čuju pucnji, Poljaci gomilaju vojsku

NAPETO: Na granici se čuju pucnji, Poljaci gomilaju vojsku

Stotine migranata kampuju danas u blizini bjeloruske granice s Poljskom, a Varšava optužuje Minsk da pokušava da izazove veću konfrontaciju ohrabrujući migrante da pređu u Evropsku uniju.

Kako prenose svjetski mediji, situacija na granici je napeta, a „Sputnjik“ javlja da su se čuli pucnji.

Iz Varšave kažu da „pomno prate situaciju“.

„Pratimo situaciju iz vazduha. I pratimo vojnike koji su tamo. Sve ih je više“, navela je portparolka poljskog graničnog komiteta Katažina Zdanoviš.

Video snimci prikazuju stotine migranata koji se kreću prema poljskoj granici u blizini sela Kuznica, a neki pokušavaju da probiju ogradu koristeći lopate i druge alate, prenosi Rojters.

Bjelorusija mora prestati da šalje migrante na granicu sa Poljskom, saopšteno je iz Evropske komisije.
Portparol Komisije pozvao je desetak zemalja izvan EU da obustave letove ka Minsku.

„Predsjednik (Evropske komisije Ursula fon der Lajen) vrlo jasno je zahtijevala od Bjelorusije da prestane da instrumentalizuje migrante u političke svrhe i da time ugrožava živote ljudi“, rekao je portparol.

Prema riječima portparola, državljani zemalja koje su pozvane da obustave letove su „žrtve aktivnosti koje finansira Bjelorusija“.

Poljska, Letonija i Litvanija prijavile su u posljednjih nekoliko mjeseci povećanje broja migranata koji dolaze iz Bjelorusije.

Kabinet ministara Litvanije odobrio je ranije danas uvođenje vanredne situacije u području blizu granice sa Bjelorusijom.

EU smatra Bjelorusiju odgovornom za priliv migranata na spoljnim granicama bloka i tvrdi da Minsk namjerno pušta migrante u Uniju kao odgovor na sankcije koje je Brisel uveo bivšoj sovjetskoj republici.

Foto: Epa/Leonid Shcheglov / BELTA / AFP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.