Nema preživjelih u padu aviona u Kini

Nema preživjelih u padu aviona u Kini

Spasioci nisu pronašli preživjele nakon što se Boeing 737-800 sa 132 osobe srušio u ponedjeljak u južnoj provinciji Guangi u Kini, navodi se u lokalnim izvještajima.

Mediji su citirali službenika spasilačke službe koji je rekao da se avion raspao i izazvao požar koji je uništio stabla bambusa. List „People’s Daily“ citirao je zvaničnika pokrajinskog vatrogasnog odjela koji je rekao da među razbacanim ostacima nema znakova života.

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je da je „šokiran“ nakon što se avion srušio. On je, kako se navodi, pozvao na istragu o nesreći

„Šokirani smo kada smo saznali za nesreću China Eastern MU5735“, rekao je Đinpong, dok je pozvao da se napravi sve u pravcu spašavanja i da se otkrije „uzrok nesreće što je prije moguće“.

Kineski premijer Li Keqiang je također uputio zvaničnike da ne štede napore u potrazi za preživjelima i da pruže dovoljnu udobnost porodicama žrtava.

Avion, sa 123 putnika i devet članova posade, izgubio je kontakt iznad grada Vuzhoua, saopštila je kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) i aviokompanija.

 

Model 737-800 ima dobre sigurnosne rezultate i prethodnik je modelu 737 MAX koji je bio prizemljen u Kini više od tri godine nakon fatalnih nesreća 2018. u Indoneziji i 2019. u Etiopiji. Istražioci će tražiti dvije crne kutije u avionu, snimač podataka o letu i snimač glasa u pilotskoj kabini, kako bi pomogli u rasvjetljavanju pada.

 

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.