Snježno nevrijeme pogodilo veći dio Evrope: U Njemačkoj i Austriji ima nastradalih

Snježno nevrijeme pogodilo veći dio Evrope: U Njemačkoj i Austriji ima nastradalih

Nevrijeme pogodilo veći dio Evrope.Jedna osoba je poginula kada je drvo palo na automobil u oluji koja je pogodila pokrajinu Šlezvig-Holštajn na krajnjem sjeveru Njemačke, što je prva žrtva prve veće oluje u zemlji ove jeseni.

Nesreća se dogodila u petak popodne na ostrvu Femarn u Baltičkom moru, rekao je portparol policije.Snažna istočna oluja u petak je lomila grane i poplavila plaže i obale u Šlezvig-Holštajnu.

Željeznički i automobilski saobraćaj na mnogim mjestima je bio otežan.

U gradu Flenzburgu voda je dostigla nivo više od dva metra iznad normalnog, prema podacima ministarstva životne sredine Šlezvig-Holštajna. Za Flenzburg, ovo je najviši vodostaj u više od 100 godina.

Tokom noći očekuje se ponovno smirivanje vremena i povlačenje poplavnih voda.

Olujni udar u Baltičkom moru izazvao je u petak evakuacije i nestanke struje u južnim i istočnim danskim obalnim područjima.

Danska policija pozvala je stanovnike i turiste preko platforme društvenih medija Ks, ranije poznate kao Tviter, da napuste područje oko plaže Sandersvig. Prema navodima policije, popustio je nasip u vikend naselju u blizini Hadersleva u jugoistočnom Jutlandu. Na ostrvu Møn na jugoistoku Danske, stanovnicima odmarališta je rečeno da napuste svoje domove do petka uveče.

Nadležna opština je na svom sajtu objavila da očekuju poplave u regionu. Oko 200 danskih domova ostalo je bez struje u petak popodne, a prema izveštaju TV2, snabdevač strujom N1 rekao je da su pogođene sve ljetnje kuće u Abenrau, nedaleko od njemačko-danske granice.

Danski vazdušni i trajektni saobraćaj u petak je bio strogo ograničen. Aerodrom Kopenhagen je u popodnevnim satima saopštio da je do sada otkazano 88 letova zbog jakog vetra. Kako se navodi u saopštenju, moglo bi doći do daljih otkazivanja letova i dužih kašnjenja u večernjim satima.

Od četvrtka uveče obustavljen je i trajektni saobraćaj između Njemačke i Danske. Očekuje se da će se redovni raspored nastaviti u subotu.

Pogođene su i susjedne zemlje Švedska i Norveška.

Na jugu Švedske zatvoreno je nekoliko železničkih linija i došlo je do poplava, prenosi novinska agencija TT. Norveški meteorološki zavod upozorio je na nevreme i jake udare vjetra na jugu i jugozapadu zemlje, a otkazano je nekoliko letova i trajektnih veza.

Jedna žrtva u Austriji

U austrijskoj pokrajini Tirol, jednog čovjeka ubilo drvo koje je palo tokom nevremena. Prema navodima policije, 86-godišnji muškarac je u petak izašao iz svog automobila u Landeku jer je drvo bilo na kolovozu.

U tom trenutku su se srušila još dva drveta, od kojih je jedno palo na čovjeka, rekli su. U Tirolu su u petak izmjereni udari vjetra od skoro 200 kilometara na sat. Topla oluja Foehn sa juga rušila je drveće i čupala krovove.

Željeznička pruga preko prevoja Brener zatvorena je ujutru zbog drveća koje je palo na prugu. Štete od nevremena je bilo i u drugim provincijama.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.