Objavljen video upada izraelskih specijalaca u bolnicu u Gazi: „Pronašli smo oružje“

Objavljen video upada izraelskih specijalaca u bolnicu u Gazi: „Pronašli smo oružje“

Objavljen video upada izraelskih specijalaca u bolnicu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su danas dokaze o Hamasovom oružju pronađenom u bolnici Al Šifa tokom pretresa sprovednog u tom medicinskom centru.

IDF navode da su pripadnici elitne jedinice Šaldag i drugih snaga 36. divizije pronašli oružje u Al Šifinom centru za magnetnu rezonancu, prenio je „Tajms of Izrael“.

Izraelske snage su se borile protiv pripadnika Hamasa ispred bolnice i tom prilikom ubile njih petoricu.

Tokom pretresa u jednom od bolničkih odjeljenja, vojnici su pronašli prostoriju u kojoj se nalaze jedinstvena tehnološka sredstva, borbena oprema i vojna oprema koju koristi teroristička organizacija Hamas, naveo je IDF.

Izraelska vojska je objavila slike i video zapise na kojima se mogu vidjeti nekoliko jurišnih pušaka, granate i druga vojna oprema.

U drugom odjeljenju IDF je otkrio operativni štab Hamasa i „tehnološka sredstva“ što, kako mediji navode, sugeriše da Hamas koristi ovaj objekat za teroristička dejstva.

Portparol IDF Danijel Hagari, rekao je na konferenciji za novinare da su vojnici pronašli uniforme Hamasa koje su bile bačene na pod bolnice kako bi teroristi mogli da pobjegnu u civilnoj odjeći.

„Ovi nalazi nedvosmisleno dokazuju da je bolnica korišćena za teroristička dejstva, uz potpuno kršenje međunarodnog prava“, kazao je on.

IDF je naveo da će nastaviti da djeluje u bolnici Al Šifa, ispod koje se vjeruje da Hamas ima svoj glavni komandni centar, kako bi pronašao obavještajne informacije i opremu Hamasa.

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su napad na Al Šifu danas rano nakon što su optužile Hamas da djeluje iz tunela ispod ogromnog bolničkog kompleksa, što su pomenuta militantna grupa i bolnički zvaničnici više puta demantovali, prenio je CNN.

Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je najveća bolnica u Gazi Al Šifa sada pod kontrolom izraelskih snaga.

Hamas: Jeftina propaganda

Palestinska militantna grupa Hamas odbacila je danas navode izraelske vojske (IDF) da je pronašla „konkretne dokaze“ da je bolnica Al Šifa u Gazi korišćena za vojne operacije, poručivši da je reč o „jeftinoj propagandi“.

„Optužbe nisu ništa drugo, do nastavka laži i jeftine propagande kojom Izrael pokušava da opravda svoj zločin koji ima za cilj uništavanje zdravstvenog sistemau Gazi“, navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Al Džazira.

Dodaje se da je optužba Izraela „ista besmislica koja je izrečena tokom napada na dječiju bolnicu Rantisi u Gazi“, kada su iz IDF-a optužili Hamas da koristi bolnicu kao komandni centar.

Bijela kuća je ranije saopštila da ima dokaze da palestinska militantna grupa Hamas koristi bolnicu Al Šifa za svoje vojne operacije.

„Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu konkretnu bolnicu za komandovanje i verovatno za skladištenje oružja“, rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Kirbi.

Svjedoci: Tenk parkirali ispred odjela hitne pomoći

Izraelska se vojska pet dana približavala bolnici u kojoj su stotine pacijenata, uključujući i novorođenčad, a koji su ostali bez struje i s malo hrane dok su oko njih bjesnile borbe.

Svjedoci su Reutersu rekli da su tenkovi ušli u kompleks u tri sata ujutro i da je jedan tenk parkiran ispred odjela hitne pomoći. Mohammed Zaqout, direktor bolnica na tom području, rekao je da su izraelski vojnici ušli u odjel hitne pomoći i zgradu hirurgije, u kojoj se takođe nalaze jedinice intenzivne njege.

Zvaničnik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas rekao je za AFP da je mogao vidjeti „desetine vojnika i komandosa unutar zgrada za hitne slučajeve“.

Svjedoci koji su razgovarali s BBC-jem i AFP-om rekli su da su izraelski vojnici preko zvučnika zahtijevali da svi muškarci u dobi između 16 i 40 godina napuste svaki dio bolničkog kompleksa osim hirurškog i hitnog odjela i dođu u bolničko dvorište.

„Svi muškarci stariji od 16 godina, podignite ruke“, povikao je jedan vojnik na arapskom  jeziku, prenose novinari.

„Izađite iz zgrade prema dvorištu i predajte se“, naredio je vojnik.

Otprilike 1.000 palestinskih muškaraca, s rukama iznad glave, ubrzo je odvedeno u ogromno bolničko dvorište, a neke od njih su izraelski vojnici skinuli do gola, provjeravajući imaju li oružje ili eksploziv.

Izrael je objavio da su njegove trupe ubile militante u sukobu izvan bolnice, ali i da unutra nije bilo borbi.

Izraelska vojska objavila je video na kojem se vidi kako vojnici nose kutije s natpisima „dječja hrana“ i „medicinske potrepštine“. Kasnije popodne IDF je objavio video za koji tvrde da prikazuje oružje pronađeno u kompleksu bolnice.

Portparol palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Ashraf al-Qudra rekao je za Al Jazeeru da su „samo ljekari, pacijenti i raseljene osobe“ bili prisutni kada su izraelske snage ušle u hitni odjel bolnice.

„Nemamo se čega bojati, nemamo što skrivati“, rekao je Al-Qudra.

Omar Zaqout, koji radi u hitnoj službi u al-Shifi, rekao je za katarsku Al Jazeeru da su izraelski vojnici zatočili i napali neke muškarce koji su tamo pronašli utočište.

„Oni nisu donijeli nikakvu pomoć ili zalihe, samo su donijeli teror i smrt“, rekao je Zaquot.

Vlada Gaze: Izraelske snage maltretirale ljude u bolnici Al Šifa

Kancelarija za medije vlade Gaze napominje da su pripadnici zvaničnih izraelskih snaga u bolnici Al Šifa maltretirali bolesne, ranjene i raseljene, kao i da su takođe napale dio medicinskog osoblja.

Prema navodima te institucije, izraelski vojnici su ljude u bolnici tukli i tjerali da se svlače, dok su ih vrijeđali i psovali, prenijela je Al Džazira.

„Tražili su i od medicinskih radnika da napuste svoja mjesta, kako bi ih ispitivali pod prijetnjom oružjem“, saopštila je Kancelarija za medije.

Dodaje se da su izraelski vojnici proterali izvjestan broj djece i neke pacijente „lišavajući ih liječenja i ostavljajući ih da se suoče sa prijetnjama bombardovanja, snajpera i smrtonosnih dronova“.

Oko tri sata prije zore, svjedoci i ljkari u najvećoj bolnici u Gazi saopštili su da su izraelski tenkovi ušli u kompleks medicinskog centra na zapadnom rubu grada.

„Možemo ih vidjeti kako usmjeravaju topove tenkova prema bolnici, nalaze se unutar kompleksa“, rekao je Khader Al Za’anoun, reporter palestinske novinske agencije Wafa.

Munir al-Boursh, ljekar u bolnici Dar al-Šifa i doministar palestinskog ministarstva zdravstva, koje je pod kontrolom Hamasa, prethodno je pozvao izraelske snage da budu oprezne.

„Vaša prisutnost u bolnici stvoriće stanje straha i histerije među pacijentima. Svi spratovi bolnice puni su ljudi od prvog do šestog sprata“, rekao je Izraelskim obrambenim snagama (IDF-u) u telefonskom pozivu.

autor:http://nezavisne.com

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.