Odobren prvi lijek za COVID

Odobren prvi lijek za COVID

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je Fajzerovu tabletu Paxlovid za liječenje virusa korona za visoko rizične osobe.

 

Ovo je prvi lijek koji je odobren za bolesne ljude, prije nego što se pogorša stanje da moraju biti hospitalizovani.

„Današnje odobravanje Paylovid-a pokazuje još jedan izvanredan primjer kako će nam nauka pomoći da pobijedimo pandemiju, koja i nakon dvije godine, nastavlja da uznemirava i devastira živote širom zemlje. Ovaj terapijski napredak, koji je pokazao znatno smanjenje hospitalizacija i smrti i može se koristiti kući, će promijeniti način na koji se tretira COVID i nadamo se smanjiti značajan pritisak na zdravstveni sistem“, rekao je Fajzerov direktor i CEO Alber Bourla.

Paxlovid kombinuje novi antivirusni lijek pod nazivom nirmatrelvir i stariji lijek koji se zove ritonavir. Prošle sedmice, Fajzer je objavio ažurirane rezultate koji su pokazali da liječenje smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89% ako se daje odraslim osobama s visokim rizikom unutar nekoliko dana od prvih simptoma.

Ako se daje u prvih pet dana od pojave simptoma, učinkovitost je bila slična: 88%.

U novembru je Bajdenova administracija objavila da će kupiti 10 miliona lijekova za 5,295 milijardi dolara. Petodnevno liječenje Paxlovidaom uključuje tri tablete koje se daju dva puta dnevno. Predsjednik Biden rekao je da su ga ohrabrili „obećavajući podaci“ iz Fajzera i rekao da će lijek „označiti značajan korak naprijed na našem putu izlaska iz pandemije“.

Izvor: Agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.