Oslobođen čovjek koji je nevin proveo 42 godine u zatvoru

Oslobođen čovjek koji je nevin proveo 42 godine u zatvoru

Kevin Striklend uhapšen je kada mu je bilo 18 godina i osuđen zbog trostrukog ubistva koje nije počinio.

 

Muškarac iz Misurija nepravedno osuđen za trostruko ubistvo 1978, proveo je u zatvoru 42 godine prije nego što je oslobođen.

Kevin Striklend je uhapšen kada je imao 18 godina, a osuđen je u junu 1979. godine.

Kada je izašao iz sudnice, 62- godišnji Striklend je rekao da „nije verovao da će ovaj dan doći“.

Bilo je to najduže suđenje zbog pogrešne presude u istoriji ove američke savezne države, ali je prema zakonu Misurija, malo vjerovatno da će Striklend dobiti bilo kakvu finansijsku nadoknadu.

Prema podacima Nacionalnog registra za oslobađanje zatvorenika, Striklendova kazna je sedma najduža pogrešno donijeta presuda u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudija je u utorak naredio hitno puštanje Striklenda iz državnog zatvora, poslije 15.487 dana provedenih iza rešetaka.

Advokati iz organizacije Midwest Innocence Project, koji su radili mjesecima da pomognu Striklendu rekli su za BBC da su ushićeni zbog vesti.

„Bili smo sigurni da će bilo koji sudija koji vidi dokaze, donijeti odluku da je Striklend nevin i to se upravo dogodilo“, rekla je Triša Roho Bušnel, direktorka organizacije.

Dodala je da ništa ne može da vrati 43 godine koje je izgubio, kao i da pravda nije u potpunosti zadovoljena, jer država neće platiti ni centa.

Država Misuri oslobađa zatvorenike krivice samo uz DNK dokaze, a ne svjedočenja očevidaca, podaci su organizacije Midwest Innocence Project.

Striklend je osuđen na doživotnu robiju bez mogućnosti puštanja na uslovnu slobodu zbog oružane pljačke i ubistva u Kanazas Sitiju 25. aprila 1978. godine.

Tada su četiri napadača ubila troje ljudi u kući: dvadesetdvogodišnju Šeri Blek, Larija Ingrama (22) i dvadesetogodišnjeg Džona Vokera.

Četvrta žrtva, dvadesetogodišnja Sintija Daglas, povrijeđena, uspjela je da pobjegne, praveći se da je mrtva.

Na osnovu slutnji dečka njene sestre, policija je uhapsila Striklenda, tada tinejdžera.

Prema navodima u izvještajima, na Daglasovu je vršen pritisak da izdvoji njega na prepoznavanju u policijskoj stanici.

Striklend je rekao policiji da je bio kod kuće i da je gledao televiziju.

Nijedan fizički dokaz ga nije povezivao sa mjestom zločina.

Na prvom suđenju 1979. godine, dvanaestočlana porota je raspuštena, jer je jedan od porotnika, Afroamerikanac, glasao da se Striklend oslobodi.

Na sljedećem suđenju, svi porotnici su bili bijelci.

Striklend je osuđen za ubistvo sa predumišljajem i dva ubistva iz nehata.

Nekoliko godina kasnije, Daglas je odustala od sopstvenog svjedočenja, jer „tada stvari nisu bile najjasnije“, ali da sada zna više i želi da pomogne Striklendu.

Daglas je preminula prije nego što je formalno mogla da svjedoči, ali su njena majka, sestra i ćerka svedočile na sudu i rekle da je ona „izabrala pogrešnog momka“.

 

Tužioci u okrugu Džekson počeli su da preispituju Striklendovu presudu prošlog novembra.

Prema novom zakonu Misurija on je mogao da podnese zahtjev za momentalno oslobađanje.

„Zbog ovih jedinstvenih okolnosti, povjerenje u sud je toliko narušeno da se osuđujuća presuda mora poništiti“, napisao je sudija Džejms Velš u presudi.

Roho Bušnel iz organizacije Midwest Innocence Project projekta rekla je da je ovaj proces pokazao koliko je teško sistemu da ispravi grešku.

„Tužilac se složio da je Striklend nevin, ali su bili potrebni mjeseci da izađe iz zatvora. To ne bi trebalo da je toliko teško“, dodala je.

 

Izvor: BBC

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.