PANIKA U KINI: Iz vlade poručili „Spremajte zalihe“!

PANIKA U KINI: Iz vlade poručili „Spremajte zalihe“!

U pomalo iznenađujućem upozorenju, kineska vlada je pozvala svoje građane da pripreme zalihe hrane.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je smernice u saopštenju u ponedjeljak.

Ekonomski dnevnik, novine koje podržava Komunistička partija, izvještava da su direktive nastojanje vlade da pripremi javnost za zatvaranje zbog kovida. Kina je uvela politiku „nultog kovida“ koja uključuje široko rasprostranjeno testiranje i blokade kako bi spriječila svaki mali ponovni porast koronavirusa.

Zemlja se bori sa nekoliko epidemija kovida 19, prenosi hrvatski T portal.

Pan Čendžun, poljoprivredni analitičar u holandskom zajmodavcu Rabobanku rekao je: „Direktiva o zalihama potrepština uglavnom se odnosi na upozorenje stanovnicima da se pripreme za bilo kakav karantin ako se slučajevi kovida pojave u njihovoj zajednici“.

Ekstremni vremenski događaji posljednjih mjeseci, uključujući poplave, uništili su usjeve i poremetili snabdjevanje prehrambenog lanca u dijelovima zemlje, dodao je Pan.

Kao posljedica toga, cijena određenih namirnica, poput povrća, porasla je. Na primer, cijena spanaća udvostručena je, a u nekim slučajevima košta koliko i meso, prema jednom lokalnom izveštaju. Neki su se stanovnici posljednjih dana oglasili na društvenim mrežama kako bi se žalili na vrtoglave cijene.

Jedan komentator na kineskoj platformi Weibo opisao je šok kada su mu rekli cijenu paradajza tokom nedavnog izleta na tržište. „Mislila sam da imam problema sa sluhom“, napisala je ta osoba.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.