Papa Franjo stigao u Grčku, dočekan uz: „Papo, ti si jeretik“

Papa Franjo stigao u Grčku, dočekan uz: „Papo, ti si jeretik“

Papa Franjo sastao se danas u Atini sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke Jeronimom drugim.

 

U trenutku ulaska pape u rezidenciju poglavara Grčke pravoslavne crkve dogodio se protest jednog pravoslavnog sveštenika.

„Papo, ti si jeretik!“ tri puta je uzviknuo sveštenik dok je Franjo dolazio u rezidenciju, prenosi AP.

 

Sveštenik je pao na zemlju, nakon čega ga je policija odvela, a, kako navodi AP, izgledalo je da poglavar Rimokatoličke crkve nije to ni primijetio dok je ulazio u rezidenciju na sastanak sa grčkim arhiepiskopom.

Incident je uslijedio poslije manjih protesta na Kipru, koji je papa prethodno posjetio, a čiji su grčki stanovnici takođe velikom većinom pravoslavci, gdje je papa pozvao na pomirenje pravoslavih i katoličkih hrišćana.

Današnja zvanična posjeta Grčkoj je prva poseta jednog pape od 2001. godine, kada je u Atini bio papa Jovan Pavle drugi, koji se tada izvinio za grijehe koje su katolici „činjenjem ili propuštanjem“ skrivili prema „pravoslavnoj braći“ tokom vijekova.

Papa Franjo je izvinjenje ponovio danas pred Jeronimom i drugim pravoslavnim sveštenicima.

Dvojica crkvenih poglavara uputili su danas poziv hrišćanima da rade zajedno na zaštiti životne sredine i brizi o migrantima, a Jeronim je rekao da u potpunosti dijeli papine stavove o stvaranju čvrstih veza za suočavanje sa ovim globalnim izazovima.

Papa Franjo doputovao je danas u Atinu, u okviru obilaska mediteranskih zemalja tokom kojeg želi da ukaže na patnje migranata i izbjeglica.

Predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu poželjela je dobrodošlicu papi Franji u Atini na početku trodnevne posjete, iznoseći pohvale za njegov rad i njegovu „duboku društvenu osetljivost“, prenio je Rojters.

 

Izvor: Rojters

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.