POJAČATI BORBU ILI PRIJETI PROPAST CIVILIZACIJE: Glad, sukobi i masovne migracije?

POJAČATI BORBU ILI PRIJETI PROPAST CIVILIZACIJE: Glad, sukobi i masovne migracije?

Svjetski lideri moraju da pojačaju borbu protiv klimatskih promjena, izjavio je danas britanski premijer Boris DŽonson, navodeći da bi, ukoliko se ne učini više, svjetska civilizacija mogla da propadne brzo, poput Rimskog carstva.

DŽonson je par časova prije dvodnevnog sastanka lidera Grupe 20 najbogatijih zemalja G20 u Rimu, upozorio da će buduće generacije biti suočene sa glađu, sukobima i masovnim migracijama ukoliko ne bude napretka u borbi protiv klimatskih promjena.

„Apsolutno nema govora da je ovo realnost sa kojom se moramo suočavati. Životni standardi mogli bi naglo biti pogoršani bez kolektivne promjene smjera u borbi protiv klimatskih promjena. Vidjeli smo pad Rimskog carstva i bojim se da kažem da je to moguće i danas“, izjavio je DŽonson po dolasku u Rim.

Ovo je prvi put u protekle dvije godine da je većina lidera G20 mogla da dođe na direktne razgovore pošto je u mnogim zemljama broj oboljelih od kovid 19 u padu.

Zdravsstvena kriza i ekonomski oporavak su visoko na dnevnom redu sastanka, ali ključna i najteža diskusija biće usmjerena na to koliko daleko lideri žele da idu u smanjenju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i pomoći siromašmnijim državama u borbi protiv klimatskih promjena.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.