Ponestaje kiseonika za članove posade nestale podmornice

Ponestaje kiseonika za članove posade nestale podmornice

Brodovi indonezijske mornarice, ali i više drugih zemalja, tragaju za podmornicom koja je nestala prije dva dana, a čija 53 člana posade, pod uslovom da su još uvijek živi, imaju kiseonika za manje od 24 sata, javlja Associated Press.

Podmornica tipa „KRI Nanggala 402” nestala je nakon što je zatražila odobrenje za uron u dublje vode tokom vojne vježbe.

Spasioci strahuju da je podmornica zaronila preduboko da bi se mogla spasiti.

U indonezijskoj mornarici kažu da očekuju da će u nestaloj podmornici kiseonika nestati oko tri ujutro u subotu po lokalnom vremenu.

Za podmornicom tragaju 24 broda indonezijske mornarice te patrolni avion, pri čemu se fokusiraju na područje u kojem je na površini pronađena naftna mrlja nedugo nakon nestanka podmornice.

AP navodi da još uvijek nema dokaza da naftna mrlja potiče od nestale podmornice.

No, indonezijski admiral Yudo Margono rekao je da je mrlja mogla nastati izlijevanjem iz napuknutog rezervora goriva nestale podmornice, ali ju naftu mogla ispustiti i sama posada prilikom pokušaja izranjanja.

Mornarica je objavila i kako vjeruju da je podmornica potonula do dubine od 600-700 metara, što je znatno dublje od dubine na kojoj njen trup može izdržati pritisak vode (oko 200 metara), što znači da je moguće da je pritisak na toj dubini smrskao trup podmornice.

Uzrok nestanka i dalje je nepoznat. Mornarica je objavila kako je kvar mogao ostaviti podmornicu bez mogućnosti izranjanja.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.