Pravo na abortus brani se na ulicama SAD-a

Pravo na abortus brani se na ulicama SAD-a

Aktivisti protiv abortusa i pristalice legalnog prekida trudnoće – izašli su na ulice širom SAD. Protesti su počeli poslije vijesti da bi Vrhovni sud Sjedinjenih Država mogao da poništi presudu iz 1973. godine kojom je abortus legalizovan širom Amerike.

Demonstranti širom SAD nose transparente sa sloganom “Dalje od naših tijela”. Traže da se zaštiti pravo na abortus.

Protesti su počeli jer je u javnost dospio nacrt odluke Vrhovnog suda, koji predviđa ukidanje prava na abortus.

– Mislim da će to biti poništeno! Ne mogu da verujem da sada moramo da proživljavamo ono što su naše bake i majke – kaže jedna demonstrantkinja.

Ukoliko bi Vrhovni sud ukinuo presudu iz 1973, to bi značilo da u gotovo pola saveznih država neće biti dozvoljen abortus.

– Oni ne brinu šta je najbolji interes za sve žene… Ovo su gluposti nesposobne Republikanske stranke.. – rekla je jedna od okupljenih na protestu.

Poziv demokratama da zaštite prava žena

Abortus je jedno od pitanja koje izaziva najveće podjele u američkoj politici i traje pola vijeka. Zato demonstranti pozivaju demokrate u Kongresu da preduzmu mjere i zaštite pravo na abortus.

– To je stvarno strašno. Mislim da bi svaka žena u ovoj zemlji, svaka žena u Arizoni, mogla biti pogođena time. Glasala bih samo za nekoga ko podržava žene i njihovo pravo na bezbedan, legalan abortus – ističe demonstrantkinja.

Vrhovni sud potvrdio je da je nacrt, koji je objavio portal Politiko, autentičan, ali je istakao i da taj nacrt ne predstavlja odluku suda.

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da ne zna da li je odluka Vrhovnog suda o abortusu istinita ili je to konačna odluka, ali najavljuje da će njegova administracija, ako takva odluka bude donijeta – biti spremna da zaštiti to pravo.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.