Putin upozorava: Ako ograniče cijene ruskih energenta, NEĆE biti ni gasa, ni nafte, ni uglja, ničega!

Putin upozorava: Ako ograniče cijene ruskih energenta, NEĆE biti ni gasa, ni nafte, ni uglja, ničega!

Evropsko energetsko tržište prestalo je da bude osnovno za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

 

Prema njegovim riječima, ruski gas će se, ukoliko ne bude bio potreban Evropi, izvoziti u druge zemlje.

Putin je ideju Evropske unije (EU) da ograniči cijenu ruskog gasa nazvao „netržišnom glupošću“, koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata.

„Još jedna glupost, koja će dovesti do daljeg rasta cijena na svetskim tržištima, pa i u Evropi. Ništa se ne može riješiti administrativnim putem u sferi ekonomije i svjetske trgovine“, uvjeren je Putin.

„A ako neko pokuša to (ograničenje cijena energenata) da sprovede, to neće biti dobro za one koji donesu takvu odluku. Između ostalog, postoje ugovori o snabdijevanju. Ako budu donesene neke odluke političke prirode koje su u suprotnosti s ugovorima, mi ih, jednostavno, nećemo poštovati! Generalno, nećemo isporučivati ništa ako je to u suprotnosti s našim interesima. Nećemo isporučivati ni gas, ni naftu, ni ugalj, ni lož ulje, ništa! Ali ako neko pokuša nešto da nam nametne, on danas nije u toj poziciji da nam diktira svoju volju!“, upozorio je Putin.

Predsjednik takođe smatra „glupošću“ optužbe da se „Sevjerni tok“ koristi kao energetsko oružje. Gasovod će nastaviti sa radom kada dobije remontovanu turbinu od Njemačke.

„Dajte nam turbinu, sutra ćemo uključiti „Sjeverni tok 1“. Ne daju ništa. Kažu: evo, koriste ga kao oružje. Koje oružje? Sami su doveli do ove situacije, a sada ne znaju šta će s tim“, rekao je Vladimir Putin.

Ukrajina i Poljska su krive za zaustavljanje isporuka ruskog gasa Evropi, podsjetio je predsjednik Rusije.

„Šta se desilo? Preko Ukrajine prolaze dva kraka gasovoda. Ukrajina je samoinicijativno uzela i isključila jedan krak pod izmišljenim izgovorom da nema kontrolu nad njim. Oni su ga sami zaustavili, mi nismo. Drugi gasovod Jamal – Evropa koji ide kroz Poljsku, sama Poljska je stavila pod sankcije i zatvorila. Jesmo li mi to uradili? Poljaci su ga zatvorili“, rekao je Putin.

Gas je potreban i samoj Rusiji

Prema riječima Putina, ruski energetski resursi treba prije svega da budu usmjereni „na razvoj sopstvene zemlje“.

„Ali imamo ih toliko da smo spremni da izađemo u susret rastućim potrebama svih koji žele da rade sa nama“, rekao je predsjednik, navodeći da je „ovo veoma dobra i korisna saradnja za naše partnere”.

On smatra da je ruski cevovodni gas uvijek konkurentniji od tečnog prirodnog gasa koji stiže preko okeana.

Prema riječima Vladimira Putina, zahvaljujući isporukama ruskog gasa, privrede vodećih evropskih zemalja „decenijama su imale očigledne konkurentske prednosti globalnog karaktera“.

„Ako misle da im takve prednosti nisu potrebne, to nam nikako ne smeta, jer je potražnja za energetskim resursima u svijetu veoma velika“, uvjerava predsjednik Rusije.

Prema njegovim riječima, gasovod „Sjeverni tok 2“ nije uzaludno građen i, ako bude bilo potrebno, može se već sutra pustiti u rad.

(Izvor: Sputnjik)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.