Rusija traži hitan sastanak SB UN zbog biolaboratorija u Ukrajini

Rusija traži hitan sastanak SB UN zbog biolaboratorija u Ukrajini

Hitan zahtjev Savjetu bezbjednosti UN stiže iz Rusije.

Rusija je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN 18. marta u vezi sa američkim biolaboratorijama u Ukrajini u vezi sa novim otkrivenim detaljima, rekao je stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti.

„Sutra ćemo zatražiti hitan sastanak da ponovo razgovaramo o temi američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, uzimajući u obzir nova dokumenta koja su nam došla u posjed tokom specijalne vojne operacije. Odmah ćemo poslati odgovarajuće pismo predsjedavajućem Emirata“, rekao je diplomata, a citirale RIA Novosti.

Prvi zamjenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je na svom Telegram kanalu da je sastanak zatražen 18. marta u 17 časova po moskovskom vremenu.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da će Rusija zahtijevati razmatranje pitanja bioloških laboratorija u Ukrajini u okviru konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja.

Ministarstvo odbrane Rusije je 10. marta saopštilo da je dobilo informaciju koja potvrđuje vodeću ulogu Pentagona u finansiranju i sprovođenju vojno-bioloških istraživanja u Ukrajini.

Kako je primijetio ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja, Sjedinjene Države odbijaju da dozvole međunarodnu verifikaciju biolaboratorija koje nadgledaju širom svijeta, uključujući i Ukrajinu, što znači da imaju šta da kriju.

Kina je zajedno sa Rusijom pozvala SAD da u potpunosti razjasne svoje vojno-biološke aktivnosti na teritoriji Ukrajine.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.