SAD odobrila prodaju oružja još jednoj zemlji: Vrijednost 108 miliona dolara

SAD odobrila prodaju oružja još jednoj zemlji: Vrijednost 108 miliona dolara

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju vojno-tehničke pomoći Tajvanu, u vrijednosti od 108 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Tajvan je zatražio najnoviju pomoć, koja uključuje rezervne djelove i one potrebne za remont tenkova i borbenih vozila, kao i tehničku i logističku podršku vlade SAD i dobavljača, navodi se u saopštenju američke vojske, prenosi Rojters.

 

„Predložena prodaja će doprinjeti održavanju vozila primaoca, malokalibarskog oružja, sistema borbenog naoružanja i artikala za logističku podršku, povećavajući njegovu sposobnost da se suoči sa trenutnim i budućim prijetnjama“, saopštila je Agencija za bezbjednosnu saradnju u oblasti odbrane.

 

Obaviještenje Stejt departmenta ne ukazuje da je ugovor potpisan ili da su pregovori završeni, ali ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da se očekuje da će dogovor stupiti na snagu u roku od mjesec dana, prenosi Rojters.

 

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan, koji smatra svojom teritorijom, stavila pod kontrolu, a iz Tajpeja se konstantno žale na pojačani vojni pritisak Pekinga u pokušaju da ga natjera da prihvati njegov suverenitet.

 

SAD nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajpejom, ali imaju zakon kojim se Vašington obavezao da obezbjedi Tajvanu sredstva za odbranu, a administracija predsjednika Džozefa Bajdena obećala je da će pojačati angažman sa ostrvom, navodi Rojters.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.