Spriječen pokušaj ubistva Zelenskog, uhapšena dva ukrajinska agenta

Spriječen pokušaj ubistva Zelenskog, uhapšena dva ukrajinska agenta

Spriječen pokušaj ubistva Zelenskog.

Dva ukrajinska bezbjednosna zvaničnika uhapšena su zbog planiranja ubistva predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, saopštila je Služba državne bezbjednosti (SBU) Ukrajine

Dvojica pukovnika iz jedinice za zaštitu ukrajinskih zvaničnika privedena su i optužena za curenje povjerljivih informacija Rusiji, saopštila je u utorak SBU, nakon što je razotkrila mrežu agenata koji pripadaju ruskoj službi državne sigurnosti (FSB). SBU je saopštila da je spriječila planove za atentat na Zelenskog.

„Jedan od zadataka mreže agenata FSB-a bio je pronaći počinitelje među pojedincima bliskim predsjednikovom obezbjeđenju koji bi mogli uzeti šefa države za taoca i potom ga ubiti“, saopštio je SBU.

SBU je saopštila da su planovi atentata bili usmjereni i na druge visoke ukrajinske zvaničnike, uključujući šefa SBU-a Vasila Maliuka i šefa Odbrambene obavještajne službe Ukrajine Kirila Budanova.

Zelenski se navodno suočio sa nekoliko pokušaja ubistva otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Osim atentata, Zelenski je doživio niz opasnih situacija tokom svojih brojnih posjeta linijama fronta i gradovima pod ruskim bombardovanjem.

Tokom posjete primorskom gradu Odesi u martu, ruski projektil eksplodirao je u blizini konvoja u kojem su bili Zelenski i grčki premijer Kiriakos Micotakis. Grupa je osjetila udar udarca, oko 500 metara od konvoja. U napadu je poginulo pet osoba, iako ni Zelenski ni Micotakis nisu povrijeđeni. (CNN)

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.