Strašna bolest hara na prvoj liniji fronta u Ukrajini

Strašna bolest hara na prvoj liniji fronta u Ukrajini

Strašna bolest hara na prvoj liniji fronta u Ukrajini.

Linije fronta rata u Ukrajini postale su zaražene pacovima i miševima, navodno šireći bolest zbog koje vojnici povraćaju i krvare iz očiju, gubeći borbenu sposobnost i ponovo stvarajući jezive uslove koji su mučili trupe u rovovskom ratu u Prvom svjetskom ratu.

Ukrajinska vojnikinja, koja nosi pseudonim „Kira“, prisjetila se kako je njen bataljon prošle jeseni zahvatila „epidemija miševa“ dok se borila u južnom regionu Zaporožja.

„Zamislite da idete u krevet, a noć počinje tako što vam se miš uvuče u pantalone ili džemper, ili vam žvaće vrhove prstiju, ili vas ugrize za ruku. Spavate dva ili tri sata, u zavisnosti od toga koliko ste srećni“, rekla je Kira za CNN.

Ona je procijenila da je u njenoj zemunici od četiri vojnika bilo oko 1.000 miševa.

„Nisu nas miševi posećivali; bili smo njihovi gosti“, dodala je.

Najezde su dijelom posledica promjene godišnjih doba i ciklusa parenja miševa, ali su takođe mjerilo kako je rat postao statičan, nakon što je ukrajinska kontraofanziva u velikoj mjeri odbijena od strane snažno ojačane ruske odbrane.

Usred još jedne oštre zime , miševi traže hranu duž linije fronta od skoro 1.000 kilometara, šireći bolesti i nezadovoljstvo dok traže hranu i toplotu.

Kira je rekla da je pokušala sve da oslobodi njihove bunkere od miševa: prskala je otrov, prskala amonijakom, čak se molila. Obližnje prodavnice su se snabdjele zalihama protiv miševa, rekla je ona.

Ali, kako su miševi stalno dolazili, pokušali su druge metode.

„Imali smo mačku po imenu Busia, ​​a u početku je takođe pomagala i jela miševe. Ali kasnije ih je bilo toliko da je odbila. Mačka može da uhvati jednog ili dva miša, ali ako ih ima 70, to je nerealno.“

Ukrajinska vojna obavještajna služba je u decembru izvijestila o izbijanju „mišje groznice“ u mnogim ruskim jedinicama u okolini Kupijanska u oblasti Harkova.

U izvještaju se navodi da se bolest prenosi sa miševa na ljude „udisanjem prašine mišjeg izmeta ili gutanjem mišjeg izmeta u hrani“.

Rezultat toga, saopštila je ukrajinska odbrambena obavještajna služba, je da je „mišja groznica“ značajno umanjila borbenu sposobnost ruskih vojnika.

Nije navedeno da li su ukrajinske trupe na sličan način pogođene.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.