PANIKA: Ima čak 32 mutacije, duplo više nego delta soj

PANIKA: Ima čak 32 mutacije, duplo više nego delta soj

Novi soj korone, B.1.1.529, ima neuobičajeno puno mutacija što bi mu moglo omogućiti da izbjegne imunitet koji su ljudi stekli vakcinisanjem i prebolijevanjem kovida – 19.

B.1.1.529 ima čak 32 mutacije, duplo više nego delta soj.

Za sada je potvrđen mali broj slučajeva zaraze ovim sojem, ali stručnjaci kažu kako bi ih u opticaju moglo biti puno više. Svi slučajevi povezani su s Afrikom i naučnici su sigurni da je tamo nastao.

Radi se o varijanti soja koji je ranije izazvao zabrinutost kod naučnika jer je dijelom uspijevao zaobići imunitet dobijen vakcionacijom ili prebolijevanjem korone, piše Mirror.

Nove varijante virusa nisu ništa neobično, one često izumru i budu potisnute drugim varijantama i za sada nije potvrđeno da će ovaj soj postati dominantan kao delta soj.

U Južnoafričkoj Republici skočio je broj novozaraženih, no stručnjaci to još ne povezuju s novom ‘super varijantom’ virusa.

U cijeloj Africi vakcinisano je svega 6,6 odsto stanovnika.

U Južnoafričkoj Republici prvu dozu primilo je 41 odsto odraslih, a 35 odsto vakcinisano je u potpunosti.

Takođe, u toj afričkoj zemlji do sada je zabilježeno 2,95 miliona zaraženih i 89.657 umrlih.

Ali, bez obzira na nisku stopu vakcinacije, broj novih slučajeva zaraze u cijeloj Africi je u odnosu na prethodnu sedmicu manji za 11 odsto, a broj smrti za 15 odsto, navodi „Blumberg“

Evropska unija planira da obustavi vazdušni saobraćaj iz južnog dijela Afrike, usljed zabrinutosti zbog novog soja kovida 19 otkrivenog u Južnoafričkoj Republici, saopštila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Komisija će predložiti, u bliskoj saradnji sa državama članicama, da aktiviraju ‘kočnicu za slučaj opasnosti’ i obustave vazdušni saobraćaj iz južnog afričkog regiona zbog zabrinjavajućeg soja ‘B.1.1.529′“, napisala je Fon der Lajenova na „Tviteru“.

 

Izvor: Agencije

Foto: AP PHOTO/MANISH SWARUP, FILE

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.