Sutra sastanak Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a

Sutra sastanak Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da će se vojne delagacije Turske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Istanbulu sastati s izaslanstvom Ujedinjenih nacija i razgovarati o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica.

 

 

„Vojne delegacije Turske, Rusije i Ukrajine i delegacija Ujedinjenih nacija sutra će u Istanbulu razgovarati o sigurnom prevozu žitarica, koje čekaju u ukrajinskim lukama, na međunarodna tržišta morskim putem“, rekao je.

 

Razgovori će se održati u danima rekordno visoke cijene hrane u svijetu, a vojna akcija u Ukrajini, najvećem svjetskom snabdjevaču žitaricama, povećao je zabrinutost u pogledu dostupnosti hrane. Turska ima ključnu ulogu u pregovorima UN-a, Rusije i Ukrajine o mogućem crnomorskom koridoru za izvoz žitarica iz Ukrajine.

 

Prema Turskoj, plan UN-a za rješavanje krize uključuje uspostavljanje kontrolnog centra u Istanbulu, koji se nalazi na moreuzu Bospor. Moreuz, nad kojim Turska ima suverenitet, jedini je pomorski put od Crnog mora do Sredozemlja.

 

Ukrajina ima teškoća s izvozom robe, mnoge njene luke su blokirane dok traje vojna akcija na njenoj južnoj obali. Prema zvaničnim podacima, žitarice čine petinu njenog cjelokupnog izvoza. Kijev je optužio Moskvu za krađu žitarica s njene teritorije koji su zauzele ruske snage.

 

Kremlj takve optužbe odbacuje. Obje zemlje su među najvećim izvoznicima pšenice i igraju važnu ulogu u svjetskoj bezbjednosti hrane. Ujedinjee nacije nedavno su upozorili da bi se glađu pogođene zemlje zbog blokade u Ukrajini mogle suočiti s najvećom glađu posljednjih decenija.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.