Rusija: Ukrajina izvela napad dronom na aerodrom

Rusija: Ukrajina izvela napad dronom na aerodrom

Rusija tvrdi da je Ukrajina lansirala dronove protiv ciljeva u šest ruskih regija, uključujući napad na aerodrom u zapadnom gradu Pskovu. Grad se nalazi blizu granica Letonije i Estonije, gdje su vojni transportni avioni navodno oštećeni u eksplozijama i velikom požaru.

U onome što bi mogao biti najveći napad bespilotnim letjelicama na rusku teritoriju od sveobuhvatne specijalne vojne operacije Moskve na Ukrajinu prošle godine, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu ujutro da su bespilotne letjelice takođe oborene iznad regija Orlova, Brjanska, Rjazanja, Kaluge i Moskve. Regija koja okružuju glavni grad Rusije.

Ruska državna novinska agencija „TAS S“, citirajući hitne službe, objavila je ranije u srijedu da su četiri teška transportna aviona Il-76, koji su dugo bili radni konj ruske vojske, oštećena na aerodromu u zapadnoj ruskoj regiji Pskov. Nalazi se otprilike 660 kilometara sjeverno od ukrajinske granice.

„Ministarstvo odbrane odbija napad drona na aerodromu u Pskovu“, rekao je regionalni guverner Mihail Vedernikov na aplikaciji za razmjenu poruka „Telegram“, objavivši video velikog požara, sa zvukovima eksplozija i sirenama u pozadini.

Vedernikov, koji je bio na mjestu napada, rekao je da „prema preliminarnim informacijama nema žrtava“. Razmjeri štete na aerodromu se procjenjuju, izvijestio je.

Rusija je u više navrata optuživala Ukrajinu za izvođenje napada bespilotnim letjelicama na njenoj teritoriji posljednjih mjeseci. Iako Ukrajina nije preuzela odgovornost za konkretne napade bespilotnim letjelicama, predsjednik Volodimir Zelenski je ranije rekao da su napadi na ruskoj teritoriji „neizbježan, prirodan i apsolutno pošten proces“.

Prema izvještajima ruskih medija koje prati „BBC“, bilo je više od 160 sumnjivih vazdušnih napada dronovima ove godine u Rusiji i na teritoriji pod ruskom kontrolom u Ukrajini.

Takođe je bilo desetak napada morskih bespilotnih letjelica na ruske ciljeve u Crnom moru, uključujući pomorske baze i Krimski most, navodi „GreekReporter“.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.