Zaharova: Glumite nepristrasnog sudiju, znamo šta radite decenijama

Zaharova: Glumite nepristrasnog sudiju, znamo šta radite decenijama

Vašington zlonamjerno destabilizuje situaciju u oblasti međunarodne bezbjednosti i strateške stabilnosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

– Izvještaj američkog Stejt departmenta o poštovanju međunarodnih dogovora u oblasti kontrole naoružanja još jedan je neuspjeli pokušaj Vašingtona da se predstavi kao “nepristrasni sudija” koji ima pravo da bezrazložno daje ocjenu implementacije međunarodnih sporazuma drugih zemalja – istakla je Zaharova.

Prema njenim riječima, malo je vjerovatno da postoji objektivan posmatrač koji će biti spreman da ozbiljno i bez skepticizma percipira takav izvještaj zemlje koja je proteklih decenija uništila čitav niz važnih međunarodnih sporazuma, jer “više ne odgovaraju njenim nacionalni interesima”.

S tim u vezi, portparolka je navela destruktivne poteze Amerike u oblasti kontrole naoružanja. Kako kaže, to je uništeni sporazum o protivraketnoj odbrani, “torpedovan” dokument o prilagođavanju sporazuma o konvencionalnim Oružanim snagama u Evropi, jednostrano raskinut sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, kao i gotovo uništen Sporazum o otvorenom nebu.

Takođe je ocijenila da se “zajedničkim nuklearnim misijama” NATO-a koje se praktikuju na prijedlog SAD podriva režim sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

– Vašington će ostati u svom svijetu iza ogledala, uporno pokušavajući da sakrije stvarnu situaciju, a to je da upravo Amerika bez trunke sumnje već mnogo godina uništava arhitekturu kontrole naoružanja i zlonamjerno destabilizuje situaciju u sferi međunarodne bezbjednosti i strateške stabilnosti – konstatovala je portparolka.

O situaciji u “Azovstalu”

Istovremeno, ona se osvrnula na izjavu potpredsjednice ukrajinske vlade, Irine Vereščuk, o tome da je “neophodan izlazak civila” sa teritorije kombinata “Azovstalj”, da se tamo sada nalazi “oko hiljadu civila i petsto ranjenih vojnika”, kao i na njen poziv svjetskim liderima i međunarodnoj zajednici da se usredsrede na “Azovstal” koji je “ključna tačka za humanitarne napore”. Tamo odavno postoji humanitarni koridor, podsjetila je Zaharova.

– Skrećem pažnju Vereščukovoj i “svjetskim liderima koje je zabrinula”, humanitarni koridor sa teritorije “Azovstala” odavno je otvoren. Oružane snage Rusije su u više navrata to saopštile. Svjetski lideri mogu da pomognu samo na jedan način, a to je da ubijede sve koji se nalaze u kombinatu da ga upotrijebe – precizirala je diplomata, prenosi Sputnjik.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.