Zelenski traži naftni embargo za Rusiju, očekuje se nova runda pregovora u Istanbulu

Zelenski traži naftni embargo za Rusiju, očekuje se nova runda pregovora u Istanbulu

 Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 34. dan i trebalo bi da donese i novu rundu pregovora Kijeva i Moskve i to u Istanbulu.

07.55- U blizini Nikopolja, na jugu Ukrajine, izveden je raketni napad u jutarnjim časovima, saopštio je na Fejsbuku načelnik Nikopoljske oblasne uprave Jevhen Jevtušenko, prenosi Ukrinform.

-Nema žrtava. Trenutno nema informacija da je grad u opasnosti – dodao je Jevtušenko i pozvao građane da ostanu u skloništima dok ne čuju sirene za kraj vazdušne opasnosti.

07.38 – Ako zemlje Evropske unije odbiju da plate gas u rubljama, Rusija nema namjeru da se bavi humanitarnim radom i besplatno obezbjeđuje gas Evropi, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje američke televizije PBS, da li će Rusija prekinuti izvoz gasa u Evropu ako zemlje EU odbiju da plate u rubljama, Peskov je rekao da još nije donijeta definitivna odluka o tome, prenosi Tass.

-Ne znam šta će se desiti kada odbiju ovu mogućnost. Čim budemo donijeli konačnu odluku, videćemo šta može da se uradi – rekao je portparol Kremlja i istakao da bez plaćanja nema gasa.

07.25-Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) održaće danas sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, pokazuje agenda događaja. Kako navodi Tas, konsultacije su pokrenule Francuska i Meksiko.

06.50-Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne države da hitno pooštre sankcije Rusiji i uvedu embargo na naftu, „kako bi spriječile Moskvu da eskalira mjere protiv njegove zemlje“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.