Tajne danskog načina vaspitanja djece

Tajne danskog načina vaspitanja djece

Djeca se igraju na otvorenom tokom cijele godine, bebe dremaju napolju na niskim temperaturama i mališani se penju na visoka drveća… Ako želite da odgajate srećnu, zdravu, dobro vaspitanu djecu, svidjeće vam se ovaj vodič.

Ideja danskog roditeljstva je da se uspostavi zdrav i jak odnos između roditelja i djece koji uključuje brigu i podučavanje. Kada ojačamo našu vezu sa svojom djecom, roditeljstvo postaje lakše jer postajemo saveznici, a ne protivnici.

 

Komponente danskog roditeljstva:

 

Roditelji imaju otvorenu komunikaciju sa djecom

Potreban je optimističan pristup djeci

Poštuje se razvojna faza djeteta

Bez praznih pohvala

Pokazuje se empatija prema osjećanjima djeteta

Fokusira se na slobodnu igru i boravak na otvorenom.

Danska je najsrećnija zemlja na svijetu od strane Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj skoro četiri decenije zaredom. Zašto? Da li je to pristup visokokvalitetnom obrazovanju bez školarine ili besplatna zdravstvena zaštita? Da li je to relativni nedostatak kriminala i korupcije? Odgovor uglavnom leži u tome kako su Danci vaspitani: da budu otporni, emocionalno sigurni i srećni odrasli ljudi.

 

Danci odgajaju djecu fokusirajući se na igru, a ne na performanse, i povjerenje, a ne na pritisak. Roditelji ih uče da cijene male stvari i da njeguju i štite zajednicu. To ih zauzvrat čini mentalno otpornim i emocionalno sigurnim i srećnima.

 

Samostalno igranje

 

U Danskoj se djeca igraju samostalno, što im omogućava da otkriju svoja sopstvena interesovanja, da se kreću sopstvenim tempom i na kraju da se uključe u strasti kojima žele da se bave. Dok su roditelji prisutni i dostupni, oni ne kontrolišu aktivnosti. Pustiti djecu da se igraju sama (kada se odrasli ne miješaju) zapravo gradi njihovo samopouzdanje više od učešća u aktivnostima koje vode njihovi roditelji. Istraživanja pokazuju da igra omogućava djeci da iskoriste svoju kreativnost dok razvijaju svoju maštu. To je važno za zdrav razvoj mozga i dovodi do povećanog povjerenja u sopstvene sposobnosti, što je osnova za sreću.

 

Autentičnost

Danci su iskreni prema svojoj djeci o dobrim i lošim stvarima. Biti iskren i autentičan prema svojoj djeci pomaže im da razviju snažan unutrašnji kompas jer uče da vjeruju sebi i svojim emocijama. Dok hvalimo svoju djecu, ne dajemo prazne pohvale, niti se previše fokusiramo na detetovo postignuće.

 

Prihvatanje neprijatne situacije je u redu

 

Danski roditelji prihvataju neprijatne situacije i pokušavaju da preformulišu svoju percepciju o njima. U suštini to znači prebacivanje fokusa sa onoga što ne možete na ono što možete. Koristeći pomoćni jezik, koji pomaže djeci da razumiju razloge svojih emocija i postupak

 

Empatija

 

Učenje da se stavi u tuđe cipele može pomoći da djeca budu ljubaznija i nježnija ljudska bića. Osnovna vrijednost u Danskoj je naučiti djecu da razmišljaju o drugima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.