Tendenciozno je optuživati samo jednu stranu

Tendenciozno je optuživati samo jednu stranu

Ambasada Ruske Federacije u BiH nije se pridružila današnjoj zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) jer je smatra neuravnoteženom, kao i da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu u uslovima kada je situacija eskalirala usljed uvredljivih i huškačkih izjava druge strane.

„U uslovima burne diskusije izazvane spoljnim faktorom, neadekvatne korake su preduzimale sve strane. Vjerujemo da je tendenciozno optuživati konkretno samo jednu stranu, tim prije što je situacija eskalirala, između ostalog, u kontekstu uvredljivih izjava druge strane, koje nisu bile nimalo mirne već huškačke. To nije najbitnije“, ističu iz Ambasade Ruske Federacije.

U saopštenju povodom zajedničke izjave, iz Ambasade Rusije ukazuju da Upravni odbor PIK-a mora strogo poštovati slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Već po ko zna koji put primjećujemo pokušaje da svjesno izvrnu njegov tekst. Izrazit primjer je promocija teze o tome što `BiH uključuje dva entiteta`, iako tačka 3 člana 1 Ustava jasno kaže da se `BiH sastoji od dva entiteta`. Ovo nije samo semantička razlika“, ističu iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se ukazuje da je u aneksu četiri riječ „država“ u odnosu na BiH pomenuta samo tri puta, te da ne postoji nijedno pominjanje „jedinstvene države“.

Principijelan stav Ambasade Rusije je da BiH sama opredjeljuje svoje spoljnopolitičke prioritete.

„Sfera kompetencije Upravnog odbora PIK-a su isključivo pitanja Opšteg okvirnog sporazuma o miru. Stoga tematika evroatlantske integracije ne treba da se odražava u izjavama Upravnog odbora PIK-a. Ovo je posao drugih međunarodnih struktura u BiH“, navedeno je u saopštenju.

Ruska Federacija se zalaže za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pritom smatra da upravo konstitutivni narodi BiH, građani države moraju sami odlučivati o svojoj sudbini bez spoljnog uticaja.

„To može biti postignuto otvorenim dijalogom zasnovanim na uzajamnom poštovanju“, navedeno je u saopštenju Ambasade Ruske Federacije povodom današnje izjave Upravnog odbora PIK-a.

PIK u zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, najstrože osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH.

U izjavi se ističe da se to posebno odnosi na konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu, saopšteno je iz PIK-a.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.