U Prijedoru održana škola stripa

U Prijedoru održana škola stripa

U gradskoj čitaonici u Prijedoru danas je održana kreativna radionica nazvana „Škola stripa“, koju su organizovali Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ i Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske. Vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Gordana Vila izjavila je novinarima da organizovanje škole stripa predstavlja doprinos popularizaciji ove umjetnosti.

 

„Ovakve radionice su postojale i ranije, pa se nadamo da je ovo početak jedne tradicionalne aktivnosti naše ustanove jer je zainteresovanost bila ogromna, ali nismo mogli da izađemo u susret svim zainteresovanim zbog epidemiološke situacije“, rekla je Vila i najavila novu radionicu već početkom naredne godine.

Predsjednik Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“ Zoran Pejić istakao je da je strip na ovim prostorima mnogo više zastupljen nego što se misli.

„Na svim strip radionicama koje organizujemo širom Republike Srpske ima mnogo dječaka i djevojčica i njihove radove objavljujemo u našim časopisima, a imamo i starije strip crtače kojima smo isto objavili radove i strip albume“, rekao je Pejić.

On je dodao da su danas manga stripovi najpopularniji u mlađoj populaciji, a to znači da se u čitanju kreće sa zadnje strane i čita se sa desne na lijevu stranu, kao i da ima više djevojčica crtača stripova.

Jedan od strip crtača i moderator ove radionice Srđan Vranješ nacrtao je prvi mangu na prostoru bivše Jugoslavije koji se zove „Last houp“.

„Nakon završetka Akademije umjetnosti u Banjaluci odlučio sam da povežem ljubav prema pripovjedaštvu i stripu, a danas ćemo ovim mladim ljudima da predstavimo šta je sve potrebno da bi se odradila jedna dobra strip stranica i kako da osmislimo scenario, likove i priču jednog stripa“, rekao je Vranješ prije početka radionice.

Među 14 mladih Prijedorčana koji su pohađali ovu radionicu bio je i Danilo Tubin /11/ koji je izjavio da najviše voli da čita knjige, ali i stripove.

„Stripove volim da čitam i da crtam likove koji mi se sviđaju, pogotovo one koji pobjeđuju zlikovce u borbi, a omiljeni strip mi je `Zagor`“, kaže Danilo.

Nešto stariji Srđan Mastikosa /15/ istakao je da je ljubav prema stripu naslijedio od oca.

„Zavolio sam stripove, a u međuvremenu sam zavolio i da ih crtam. Počeo sam da dajem neke kreativne ideje i budući da imam želju da nacrtam svoj strip priključio sam se ovoj školi“, rekao je Mastikosa.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.