U Rusiji ukidaju kupovinu na rate i kredit

U Rusiji ukidaju kupovinu na rate i kredit

Mnogi trgovački lanci u Rusiji ukinuli su mogućnost kupovine elektronike na rate, a u nekima više nema ni prodaje na kredit.

„Kupovina na rate, opcija koju zajednički obezbjeđuju trgovci i proizvođači, možda se neće vratiti u prodavnice elektronike još nekoliko godina“, ne isključuje Eldar Murtazin, vodeći analitičar kompanije Mobile Research Group, a prenosi list Izvestija.

On objašnjava da je „rata, zapravo, skriveni popust i da u sadašnjoj situaciji to ne mogu da urade ni prodavci ni trgovinski lanci. U suprotnom će to dovesti do još većeg poskupljenja kućnih aparata i elektronike koji nisu obuhvaćeni akcijama“.

„Što se tiče kredita, za maloprodaju to je rizično sredstvo plaćanja. Novac od banaka dobijaju sa izvjesnim zakašnjenjem a zbog promjenljivog kursa, do momenta prijema sredstava, prodati uređaj u rubljama može već značajno poskupjeti“, smatra Murtazin.

Ovaj analitičar je pojasnio i da će biti malo onih koji bi hteli da kupe opremu koja je već poskupela na kredit zbog dvocifrenih kamata.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.