NEVJEROVATNO: Udruženje stečajnih upravnika OTIŠLO U STEČAJ!

NEVJEROVATNO: Udruženje stečajnih upravnika OTIŠLO U STEČAJ!

Udruženje stečajnih upravnika!

Ovo udruženje se pojavilo na listi poreskih dužnika u Federaciji BiH na kojoj se nalazi skoro 5.000 organizacija, piše portal Kliks.

Račun Udruženja se početkom ovog mjeseca pojavio na spisku blokiranih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić je Klix.ba kazao da je Udruženje stečajnih upravnika u BiH samo jedan od brojnih dužnika koji su u procesu likvidacije ili stečaja, a na otplatu tog duga vjerovatno se ne može računati u budućnosti.

“Možemo primjetiti da se pozicija poreskih obveznika sa velikim dugom uglavnom ne mijenja, što dovodi do zaključka da je potrebno da Vlada FBiH i Poreska uprava FBiH pronađu adekvatan model otplate duga, sa naglaskom na održavanje daljnjeg poslovanja datih subjekata.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku pri federalnom parlamentu će svakako uzeti učešće u izradi datog modela”, rekao je.

On je kazao da značajan broj velikih dugovanja dolazi iz javnog sektora – deset najvećih dužnika, a ključno je pitanje kako je nastao toliki dug.

“Pretpostavka je da je u ranijim periodima politika uslovila nastanak, ali i toleranciju spram dugovanja od strane PU.

Naravno, nemamo sistem odgovornosti koji bi eventualno sankcionisao one koji su bili uključeni u takve aktivnosti”, pojasnio je.

autor: mondo.rs/ Faktormagazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.