Uhapšen načelnik policije zbog sumnje da je štitio lokalnog moćnika

Uhapšen načelnik policije zbog sumnje da je štitio lokalnog moćnika

Policija u Hrvatskoj, u saradnji s USKOK-om, uhapsila je jednog od svojih načelnika, šefa Policijske postaje Sisak Marijana Detelića, nezvanično saznaje Jutarnji list.

Kako navodi, Detelić je priveden tokom jučerašnjeg dana te su kod njega „provedene pretrage doma temeljem naloga suca istrage nadležnog suda“.

Prema prvim informacijama, tereti se za kazneno djelo trgovanja uticajem.

Izvori bliski istrazi navode da je načelnik PP Sisak osumnjičen da je pokušao „pomoći“ jednom lokalnom moćniku tako što je uticao na podređenog policijskog službenika koji je provodio istragu protiv te osobe.

Naime, policija je istraživala tog lokalnog preduzetnika zbog sumnje da je počinio pronevjeru. Njemu je oduzet mobilni telefon, kako bi se iz njega izuzeli potencijalni dokazi.

Načelnik Detelić sumnjiči se da je najprije je od podređenog inspektora tražio da, umjesto da izvuku podatke s uređaja, vrate mobilni telefon vlasniku koji je bio pod istragom.

Službenik nije želio poslušati načelnikovu „sugestiju“ navodno mu rekavši da to ne dolazi u obzir. Načelnik je potom, kako ga se tereti, „predložio“ inspektoru da onda izbriše sve podatke s telefona.

Policijski službenik, svjestan da bi time i sam počinio kazneno djelo, odbio je načelnikov zahtjev te je očigledno o svemu izvijestio njegove pretpostavljene.

Tako je na kraju Detelić uhapšen. Nad njim je u međuvremenu završena kriminalistička obrada te je predata pritvorskom nadzorniku, a odgovarajuća kaznena prijava podnesena je USKOK-u.

Tokom današnjeg dana USKOK bi ga trebao ispitati u svojstvu osumnjičenog nakon čega će odlučiti hoće li protiv njega zatražiti određivanje istražnog zatvora.

KakoJutarnji saznaje Jutarnji, MUP je osumnjičenog načelnika već udaljio iz službe te je protiv njega podnesen i zahtjev za provođenje disciplinskog postupka.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.