UKC: 50 studenata medicinskog fakulteta bogatiji za nova iskustva

UKC: 50 studenata medicinskog fakulteta bogatiji za nova iskustva

Prethodno stečeno znanje o tome kako nekome spasiti život kada dođe do iznenadnog zastoja rada srca, studenti medicine u Banjaluci sada su unaprijedili i za to dobili međunarodno validan sertifikat.

50 polaznika, među kojima je Vladan Gačić sada su bogatiji za nova iskustva, koja će im u njihovom doktorskom pozivu, sigurno trebati.

„I na medicinskom u toku našeg studiranja smo radili vježbe prve pomoći i naučili smo to. Ali, ovo je ipak potrebno da nadogradimo naše znanje i da naučimo neke nove tehnike“, priča Vladan Gačić, student Medicinskog fakulteta.

Pritisak na grudni koš glavna je mjera koja produžava život do trenutka kada doktori sa neophodnom opremom dođu do pacijenta. Stručnjaci kažu, na taj način „kupujemo vrijeme“, jer se svakim minutom zatajenja srca, mogućnost preživljavanja smanjuje za 10 odsto.

„Ove mjere produžavaju to, njima kupujemo vrijeme. Kupovanjem vremena mi obezbjeđujemo da ekipa hitne pomoći ili reanimacioni tim u bolničkoj ustanovi koji ide da izvrši intervenciju, stigne kod osobe kojoj još uvijek može da pomogne“, objašnjava Zlatko Fišer, instruktor ERC-a iz Resuscitacionog savjeta Srbije.

Cilj je da se podigne svijest i običnih građana koji se kroz kurs mogu obučiti kako nekome spasiti život.

„Kurs je namijenjen i za nemedicinske i medicinske radnike. Svi ljekari zaposleni u Urgentnom centru su završili kurseve iz naprednih mjera i mi na UKC-u imamo kadar koji je stekao znanje instruktora, odnosno ne samo da sprovode mjere, nego i učestvuju u edukaciji“, Kaže Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-A Republike Srpske.

UKC ima sve uslove i savremenu opremu za zbrinjavanje pacijenata, a ukoliko se u  prvih nekoliko minuta životno ugroženoj osobi n ne pruži adekvatnu pomoć, šanse za preživljavanje postaju minimalne.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.