Ušli bez zaštite u toksičnu „Crvenu šumu“: Ruski vojnici podigli oblake RADIOAKTIVNE PRAŠINE (FOTO)

Ušli bez zaštite u toksičnu „Crvenu šumu“: Ruski vojnici podigli oblake RADIOAKTIVNE PRAŠINE (FOTO)

Ruski vojnici koji su zauzeli nuklearku u Černobilju vozili su svoja oklopna vozila bez zaštite od radijacije kroz visoko toksičnu zonu zvanu „Crvena šuma“, dižući oblake radioaktivne prašine, rekli su radnici sa te lokacije.

Dva izvora su navela da vojnici u konvoju nisu koristili nikakvu opremu protiv radijacije. Neimenovani radnik u Černobilju kazao je da je to za vojnike samoubilačko ponašanje, jer je radioaktivna prašina koju su udisali vjerovatno izazvala unutrašnje zračenje u njihovim tijelima.

Ukrajinska državna nuklearna inspekcija saopštila je 25. februara da je došlo do povećanja nivoa radijacije u Černobilju kao posljedica toga što su teška vojna vozila “uznemirila” tlo.

Dvojica ukrajinskih radnika koji su govorili za Rojters bili su na dužnosti kada su ruski tenkovi ušli u Černobilj 24. februara i preuzeli kontrolu nad lokacijom, gdje je osoblje i dalje odgovorno za bezbjedno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva i nadgledanje betonskih ostataka reaktora koji eksplodirao 1986.

Obojica su rekli da su bili svjedoci kada su se ruski tenkovi i druga oklopna vozila kretala kroz Crvenu šumu, koja je radioaktivno najkontaminiraniji dio zone oko Černobilja, koji se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od Kijeva.

Vojnici sa kojima je jedan od radnika razgovarao dok su radili sa njima u objektu nisu čuli za eksploziju, rekao je on.

“Crvena šuma” je dobila ime kada je desetine kvadratnih kilometara borova pocrvenjelo nakon što je apsorbovalo zračenje od eksplozije 1986, jedne od najgorih nuklearnih katastrofa na svijetu. “Crvena šuma” se smatra toliko kontaminiranom da čak ni radnicima u nuklearnoj elektrani nije dozvoljeno da tamo idu.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.