Ustavni sud BiH izvršio državni udar?! SUDIJA KNEŽEVIĆ NIJE BIO NA SJEDNICI na kojoj je morao biti neko iz Republike Srpske

Ustavni sud BiH izvršio državni udar?! SUDIJA KNEŽEVIĆ NIJE BIO NA SJEDNICI na kojoj je morao biti neko iz Republike Srpske

Ustavni sud BiH izvršio državni udar?!

Ustavni sud BiH održao je vanrednu sjednicu na kojem je promjenio Pravila Ustavnog suda.

Način na koji je sve učinjeno ima elemente državnog udara i rušenja samo ustavnog poretka BiH.

Stav je ovo pravnika iz Republike Srpske.

Prema informacijama portala Banjaluka.net sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske Zlatko Knežević trenutno se nalazi na putu i iz objektivnih razloga nije prisustvovao sjednici.

Tako su ostale sudije, pod izgovorom zaštite Suda od politike, napravile apsurdnu situaciju kojom su kršeći važeće pravilo ukinuli to isto pravilo.

Kako je glasilo ukinuto pravilo

Konkretno, kršeći član 39. koji kaže da: “sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu na kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odlaže, s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati”.

Dakle, kako sjednici nije prisustvovao sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, a koji je odsutan iz opravdanih razloga, sjednica je morala biti odložena.

Pravnik Ognjen Tadić kaže da je važno utvrditi da li je upućen poziv sudiji Kneževiću i da li je njegov izostanak bio opravdan.

Kaže, ako je na službenom putu, to je svakako opravdan izostanak.

Ako se sve to utvrdi, pa se ispostavi da je dio sudija Ustavnog suda, kršeći član 39. Pravila Ustavnog suda, održao sjednicu.

Još na njoj ukinuo član 39., onda je s obzirom na sve okolnosti u BiH u pitanju državni udar.

Teret svega je sada sa Narodne skupštine prešao na sudije Ustavnog suda BiH.

Kaže Tadić za Banjaluka.net.

autor: banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.