Veće plate od juna, povećani prihodi

Veće plate od juna, povećani prihodi

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će uskoro biti pokrenuti razgovori u vezi sa povećanjem plata radnika u zdravstvu, obrazovanju i policiji, a kako bi primili uvećanu junsku zaradu.

Višković je, tokom razgovara sa predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić, naglasio je da će, kako bi se stvorile pravno – formalne pretpostavke za povećanje plata u ovim sektorima, ubrzo uslijediti razgovori sa sindikatom, ali i izmjene više zakona po hitnom postupku kako bi već u julu zaposleni u navedenim sektorima primili uvećanu junsku platu.

Premijer je ukazao da, uprkos nepovoljnim globalnim okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa, Republika Srpska bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje, uključujući i rast broja zaposlenih i značajno povećanje prihoda od direktnih poreza.

Lani je u Srpskoj zaposleno gotovo 2.000 radnika više u odnosu na 2019. godinu, dok je u prva tri mjeseca 2021. godine prihod od poreza i doprinosa na plate povećan za 44 miliona KM”, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnoću.

Predsjednica Saveza sindikata pozdravila je najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, te istakla da bi se trebalo razmišljati da, uporedo s tim, dođe i do povećanja iznosa najniže zarade u Republici Srpskoj.

Višković je ukazao da je iz budžeta Republike Srpske, od izbijanja epidemije korona virusa do danas, isplaćeno 218 miliona KM pomoći raznim sektorima, od čega se 74,5 miliona KM odnosi na privredu.

Istovremeno, podsjetio je da je u 2020. godini iz republičkog budžeta privrednim društvima isplaćeno osam miliona KM, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi kojim je predviđena podrška za poslodavce koji povećaju plate zaposlenim.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.