ORBAN najavio JAČU privrednu saradnju sa SRPSKOM

ORBAN najavio JAČU privrednu saradnju sa SRPSKOM

Za Mađarsku je važna stabilnost i mir u regionu Zapadnog Balkana, te akcenat treba staviti na unapređenje odnosa na svim nivoima, kao i privrednu saradnju, naglasio je premijer Mađarske Viktor Orban, tokom razgovora u Banjoj Luci sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

 

Na sastanku je Dodik iskazao predanost Republike Srpske primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, uz poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, pri čemu Srpska zadržava pravo na vraćanje nadležnosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

– Rekao sam mu veoma jasno kako se radi o spinovima, koji govore kako rušimo teritorijalni integritet BiH, što nije tačno. Važno je da imamo nekoga ko hoće to da čuje. Mi ne činimo ništa što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Odlučni smo da Republika Srpska vrati svoja ovlaštenja koja joj je oduzeo Ustavni sud BiH – naglasio je Dodik za RTRS.

Dodao je da je na sastanku razgovarano i o bilateralnoj saradnji, potencijalnim zajedničkim projektima, prije svega infrastrukturnim i projektima u oblasti energetike.

– Mađarska je zainteresovana za mnoge projekte koji su nama potrebni, a da oni daju podsticaj kroz zajedničko ulaganje. Mi ćemo u narednih sedam dana imati jedan prijedlog koji ćemo uputiti u Budimpeštu kako bi došli do što boljih riješenja – naglasio je Dodik.

Među temama o kojima se razgovaralo, kako je rekao premijer Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao sastanku, bila je ekonomska pomoć Mađarske prema Republici Srpskoj, osnivanju fonda na ovim prostorima u narednom periodu i određenim iskustvima Mađarske o demografiji i stranim ulaganjima.

U delegaciji Mađarske, koja je danas boravila u Banja Luci, bio je i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Autor: Faktor

Foto: Srna

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.