Više para, ali i penzionera

Više para, ali i penzionera

Rast prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje uliva sigurnost i povjerenje u set ekonomsko-finansijskih mjera Vlade Republike Srpske u borbi protiv virusa korona, saopšteno je iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske.

U Fondu PIO kažu da su ove mjere, prema evidentiranim pokazateljima, dale pun efekat i rezultirale kroz očuvanje radnih mjesta i rast prihoda po osnovu poreza i doprinosa.

U matičnoj evidenciji Fonda PIO na dan 31. marta ove godine evidentirano je 314.893 osiguranika, što je više za 430 u odnosu isti dan prethodne godine.

„Iako se privredni i svaki drugi vid života od marta prošle godine odvija u otežanim uslovima, a dijelom i pod potpunom blokadom, sigurno je da bi broj osiguranika bio veći za par hiljada da se Republika Srpska, kao i ostatak svijeta, još uvijek ne bori sa pandemijom virusa korona, „, navodi se u saopštenju iz Fonda PIO.

Fond je u toku 2020. godine evidentirao prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje od 935,2 miliona KM, što je više za 4,84 odsto ili 43,2 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

Ovakav rast prihoda, i pored porasta broja penzionera, a samim tim i povećanja isplatne mase, omogućili su ne samo da se izvrši redovno godišnje usklađivanje, već i vanredno povećanje penzija, počev od 1. januara 2021. godine za sve korisnike prava po zbirnoj stopi od tri odsto.

Rast prihoda je nastavljen i u prva tri mjeseca ove godine kada je evidentirano 234,26 miliona KM, što je više za 7,3 odsto ili 17,1 milion KM u odnosu na isti period prethodne godine.

U Fondu PIO ističu da nema razloga da se ovakav trend rasta ne nastavi i u narednom periodu uz set ekonomsko-finansijskih mjera koje preduzima Vlada Republike Srpske sa ciljem ublažavanja i eliminisanja negativnih posljedica pandemija virusa korona

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.