Vučić dodijelio sretenjsko ordenje, šest odlikovanih iz Republike Srpske

Vučić dodijelio sretenjsko ordenje, šest odlikovanih iz Republike Srpske

Vučić dodijelio sretenjsko ordenje

U Beogradu je održana ceremonija uručivanja sretenjskog ordenja pojedincima i institucijama iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i inostranstva, koje je dodijelio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Dana državnosti – Sretenja, a među odlikovanima je i šest iz Srpske.

Ceremoniji uručivanja više od 110 ordenja u zgradi Predsedništva prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te zvaničnici Srpske, Srbije i Crne Gore.

Svečanosti prisustvuje i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Sretenjski orden prvog stepena dobili su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i akademik Rajko Kuzmanović.

Posthumno zlatnom Medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ odlikovan je Spomenko Gostić, jedan od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske koji je kao petnaestogodišnjak poginuo 1993. godine u BiH, a Orden je preuzeo njegov rođak Mladen Stojanović.

Vučić dodijelio sretenjsko ordenje, šest odlikovanih iz Republike Srpske

Karađorđevu zvezdu dobili su glumac Nikola Pejaković i glumica Biljana Čekić iz Republike Srpske, koja je igrala Daru iz Jasenovca, a Sretenjski orden drugog stepena dobilo je Narodno pozorište Republike Srpske.

Predsjednik Srbije je odlikovanja dodijelio pojedincima i institucijama iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života, a na spisku su diplomate, književnici, novinari, glumci, pjevači, sportisti, pripadnici policije i vojske.

Prethodno je ispred zgade Gradske skupštine, u prisustvu Vučića i građana, održan multimedijalni program „Oživljavanja“ zgrade Starog dvora na čijim spoljnim zidovima su se smjenjivale video-projekcije srpskih zastava, znamenja, istorijskih ličnosti.

Nakon toga je hor otpjevao pjesmu „Vostani Serbije“.

Susjedna zgrada Predsjedništva, gdje je priređena dodjela sretenjskog ordenja, sve vrijeme je obasjana bojama srpske zastave – crveno, plavo i bijelo.

autor: Faktormagazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.