Za čak 15 do 20 odsto: Domovi za smještaj starijih lica povećaće cijene usluga

Za čak 15 do 20 odsto: Domovi za smještaj starijih lica povećaće cijene usluga

U Republici Srpskoj poskupljuje boravak u većini ustanova za smještaj starijih lica.

Na mjesečnom nivou oni koji borave u domovima za stare moraće da plate od 750 do 1.400 KM, zavisno od vrste usluga i potreba korisnika.

Prosječna penzija u Reublici Srpskoj iznosi 536 KM. Dovoljno da pokrije dvije trećine najjeftinijeg smještaja u nekom od domova za starija lica.

Od 1. marta poskupiće i smještaj u Domu penzionera u Banjaluci, gdje trenutno boravi 156 korisnika.

Cijena smještaja u ovoj ustanovi biće povećavana linearno – za 200 KM. Tako će cijena za dvokrevetnu sobu za pokretne osobe iznositi 920 KM, dok će za jednokrevetnu sobu biti potrebno izdvojiti čak 1.400 KM.

U trebinjskom Domu penzionera još uvijek razmišljaju o povećanju cijena usluga. Posljednje poskupljenje bilo je u junu prošle godine. Direktor ove ustanove Rrajko Ćapin kaže da su i pored toga, njihove cijene manje od prosječnih u sistemu socijalnog zbrinjavanja.

“Cijene se kreću od 750 KM u dvokrevetnoj sobi za nezavisne korisnike, do 860 za zavisne korisnike u dvokrevetnoj, a u jednokrevetnim sobama od 970 KM do 1.104 KM za potpuno zavisnog korisnika”, navodi Ćapin.

Najveća ustanova ovog tipa u Srpskoj – Gerontološki centar u Banjaluci, u kojem trenutno boravi 320 korisnika, od februara je počela primjenu novog cjenovnika.

“Cijena za privatne ugovore, za korisnike koji su psihički i fizički nezavisni 965 KM, a za zavisne korisnike koji trebaju njegu 24 sata 1.040 KM. Druga vrsta ugovora je sa centrima za socijalni rad, ona je bila 650/725 KM, sada je za korisnike koji su psihički zdravi i očuvani 780 KM, a za zavisne korisnike 870 KM”, navodi direktor ovog centra Vinko Lolić.

U Republici Srpskoj registrovane su 54 privatne ustanove ovog tipa i tri doma za stara i nepokretna lica u Banjaluci, Prijedoru i Istočnom Sarajevu, čiji je osnivač Vlada Republike Srpske.

bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.