Za slobodu plaćena visoka cijena

Za slobodu plaćena visoka cijena

Za slobodu plaćena visoka cijena.

U Vlasenici su danas obilježene 32 godine od oslobođenja ove opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kojem je poginulo više od 300 boraca i civila, te poslata poruka da je plaćena visoka cijena za slobodu, koju treba njegovati.

Predstavnici opštinske vlasti, Boračke organizacije, porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, Udruženja logoraša, Trećeg /Republika Srpska/ pješadijskog puka Oružanih snaga, načelnici i gosti iz susjednih lokalnih zajednica položili su vijence na Vojničkom groblju i Trgu srpskih boraca, a u toku je svečana akademija u Domu kulture.

Predsjednik Skupštine Udruženja logoraša regije Birač Miroslav Pajić rekao je da se mora pokazati sabornost i istrajnost kako bi bilo sačuvano sve stečeno.

„Poručujem komšijama muslimanima da ne uzimaju našu istoriju, tradiciju i kulturu. Možemo živjeti u slozi, u dobrim komšijskim odnosima, ali u njihovim težnjama vidimo o bratskoj ljubavi nema šanse. Ovo što sada pokušavaju da nam pripišu, da smo genocidni narod, to je sramno. Dolivaju ulje na vatru kako bi naše borbe i žrtve bile uzaludne“, izjavio je Pajić.

Predsjednik Boračke organizacije Vlasenica Mile Simanić čestitao je građanima Dan oslobođenja, te se sjetio poginulih boraca koji su živote dali za Republiku Srpsku.

„Mi smo tada bili izazvani da Vlasenicu oslobodimo i preuzmemo stvar u svoje ruke jer su već bili napravljeni spiskovi onih koji će biti likvidirani. Morali smo da radimo munjevito. Vlasenica će uvijek biti naša i uvijek će nas ujedinjavati“, rekao je Simanić i naglasio da mladi treba da budu svjesni plaćene cijene – više od 300 poginulih.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da se prije 32 godine spremao krvavi Veliki petak, ali se oslobođenje ove lokalne zajednice desilo 21. aprila 1992.

„Drago mi je da danas naši stanovnici slave ovaj dan. U ovim danima se trebamo sjetiti svih onih koji su dali živote za Republiku Srpsku. Moramo čuvati svaki pedalj naše zemlje, natopljene krvlju. Trebamo o tome pričati časno i ponosno. Srpski narod je najstradalniji na ovom prostoru. I 1992. i danas samo čuvamo ono što je naše“, izjavio je Kraljević i naglasio da treba čuvati institucije Srpske.

Načelnik opštine Milići Marko Savić rekao je da je ovaj dan važan za cijelu regiju Birač i da je važno danas njegovati to što je odbranjeno.

„Svjedoci smo da borba i danas traje. Očuvanje Republike Srpske je garant opstanka srpskog naroda ovd‌je. Važna nam je sabornost, a raduje nas i podrška braće iz Srbije. Srpska je najveća pobjeda“, rekao je Savić i naglasio da srpski narod ni u prošlom vremenu, a ni danas, ne vodi osvajačke ratove, nego se bori za slobodu.

Nemanja Knežević, sin legendarnog komandanta „Belih vukova“ Srđana Kneževića, rekao je da mu je čast što je danas u Vlasenici, ali je i tužan zbog sjećanja na žrtve rata.

„Trebamo prenositi patriotizam na našu d‌jecu i naglašavati da su naši roditelji samo branili ono što je naše. Ostavili su nam amanet Srpsku koju treba da branimo od svih zlih sila koje dolaze sa Zapada“, rekao je Knežević.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.