Zakazan nastavak suđenja u aferi ”Korona ugovori”

Zakazan nastavak suđenja u aferi ”Korona ugovori”

Zakazan nastavak suđenja u aferi ”Korona ugovori”.

Nakon tromjesečne pauze Okružni sud u Banjaluci je za 5. februar zakazao nastavak suđenja Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženim u predmetu ”Korona ugovori”, saznaje ATV.

Pretres je zakazan nakon što je tim vještaka sudu dostavio nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju drugooptuženog Slavka Bojića.

”Tim vještaka je u nalazu naveo da je Bojić procesno sposoban. Međutim, predložili su da ročišta ne traju duže od tri sata budući da je optuženom dijagnostifikovano stanje koje ukazuje na visokoprijeteću mogućnost infarkta mozga”, otkrio je izvor ATV-a.

Posljednje ročište je održano u oktobru prošle godine nakon što je saopšteno da je Bojiću zdravlje ozbinjno narušeno pa je proces odgođen do daljnjeg.

Optužnicu u aferi ”Korona ugovori” Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je u septembru 2022. godine zbog zlupotreba u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije korona virusa, kojim je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka. Suđenje je počelo 6. februara prošle godine.

Tužilaštvo je najavilo da će tokom postupka saslušati 70 svjedoka i pet vještaka, te da će izvesti više od 2.400 materijalnih dokaza. Naveli su da će im za to biti potrebno oko 15 ročišta, a budući da je samo jedan svjedok pred tužilaštvom ispitivan 93 časa očekuje seda će ovo biti maratonski proces.

Tome nikako ne pridonosi preporuka vještaka da ročišta ne traju duže od tri sata i na potezu je Okružni sud Banjaluka koji će na narednom ročištu saslušati tim vještaka, te odlučiti o eventualnom razdvajanju postupka protiv Bojića u odnosu na ostale optužene.

Podsjetimo, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću optužnicom se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja i primanje mita. Optuženi su još i direktor firme „Prokontrol “ Slavko Bojić (pomaganje u zloupotrebi službenog položaja), bivši direktor „Sineks laboratorije“ Sani Crljić (pomaganje), direktor agencije „Travel for fan“ Saša Marković (davanje mita) i direktor „Promedinga“ Dragan Dubravac (zloupotrebe u postupku javne nabavke).

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.