Zašto se zatvaraju firme u Njemačkoj?

Zašto se zatvaraju firme u Njemačkoj?

Zašto se zatvaraju firme u Njemačkoj?U Njemačkoj vlasnici malih i srednjih preduzeća sve više nemaju kome povjeriti upravljanje firmom trenutno gotovo trećina vlasnika ima najmanje 60 godina i traži nasljednika, piše dpa.

Udio preduzetnika koji traže nekoga ko bi preuzeo vođenje njihovog poslovanja skočio je s 35 na 41 procenat u proteklih šest godina, pokazalo je novo istraživanje njemačke državne razvojne banke KfV.Pritom se očekuje da će se problem samo pogoršati.

Frici Koler-Gajb, glavni ekonomista KfV-a izjavio je da je jaz u sektoru malih i srednjih preduzeća raste.

– Demografske promjene su takve da se povećava broj starijih preduzetnika koji razmišljaju o potencijalnom nasljedniku – rekla je Keler-Gajbova.

Naime, natalitet pada, dok najmnogoljudnija generacija bejbi bumera polako odlazi u penziju. Osim toga, generalno slabi interes mladih za pokretanje ili preuzimanje posla.

Zašto se zatvaraju firme u Njemačkoj?

Samo do kraja ove godine oko 224.000 vlasnika malih i srednjih preduzeća planira otići u penziju, to je šest procenata među 3,81 miliona njemačkih kompanija sa do 500 miliona evra godišnjeg prometa.

U prvoj polovini prošle godine gotovo tri četvrtine anketiranih vlasnika reklo je da teško pronalaze nasljednika.

Manji dio ispitanika, njih oko 30 procenata, glavnu prepreku primopredaji posla vidi u troškovima birokratskih zahtjeva, zatim u pravnom lavirintu, njih 28 procenata, te finansijskim problemima, njih 16 procenata. Anketa je omogućila više izbora.

Mnogi vlasnici se stoga odlučuju ugasiti, do kraja ove godine to namjerava učiniti 97.000 preduzetnika ili njih tri procenta.

Među njima 63 procenta ima porodicu iz koje niko ne želi da nastavi posao.

Pritom većina ispitanika, njih 57 procenata, kaže da želi da firma ostane u okvirima porodice, a 43 procenta spremno ju je prepustiti drugom preduzetniku, 28 procenata spremno je firmu prepustiti nekom od zaposlenih, a 21 procenat suvlasniku.

autor: http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.